Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik heb samen met vrienden een grap uitgehaald maar die is fout gelopen.

Het kan zo ontzettend leuk zijn: optrekken met vrienden en samen plezier maken! En dan ontstaat plots het idee voor een grap: 

Vriendin 1: “Hé, stel je voor dat we haar eens laten schrikken!”

Vriendin 2: “Oh ja! We sturen haar een anoniem bericht!”

Vriendin 3: “Haha! Ja, zo van, ‘we hebben een naaktfoto van jou’!”

Vriendin 2: “Ja, doen! Ik zou haar gezicht wel eens willen zien!”

Vriendin 4: “Zo grappig, zeg! Ik lig nu al toe van het lachen!”

En zo stuur je met 4 vrienden samen een bericht naar een vijfde vriendin. Gewoon als grap. Maar zij reageert helemaal anders dan verwacht! Ze schrikt echt. Ze verwittigt haar ouders. En samen stappen ze naar de politie. Die nu uitzoekt van wie het bericht komt.

Wat nu? 

Wanneer je iets fout hebt gedaan, zelfs al was het niet slecht bedoeld, dan is het beter om je daarvoor te verontschuldigen. Neem contact op met je vriendin, vertel wat er is gebeurd en bied je verontschuldigingen aan.  

Je kan eventueel vragen aan je ouders, of iemand anders die jij vertrouwt, om je daarbij te helpen. Zeker als er voor jezelf of een vriendin erg vervelende gevolgen zijn. Bijvoorbeeld als jullie in contact komen met de politie. 

Wees ook niet te hard voor jezelf. In de puberteit nemen jongeren dikwijls meer risico’s. Je doet dus vaker dingen die fout kunnen aflopen. Zeker in groep. Het voelt zo goed om samen iets ‘grappigs’ uit te halen! Daardoor wordt het soms extra moeilijk om ‘stop’ te zeggen. En na te denken over wat er allemaal fout kan lopen. Kijk maar eens in je brein als je daar meer over wilt weten. 

We schrijven hier over een ‘vriendin’, maar het kan ook over een ‘vriend’ gaan. 

Nog een vraag?

Andere veelgestelde vragen

Meer informatie