Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn vriend(in) luistert niet naar wat ik te vertellen heb.

Dat is echt vervelend! Jij wil graag iets vertellen en zij luistert niet. 

Hoe vaak gebeurt dat? 

Als het maar nu en dan eens is, dan is het misschien normaal. Het kan dat ze met haar gedachten bij iets anders was. Dat ze niet goed kon letten op wat jij zei. Dan is het beter het op een ander moment eens opnieuw te proberen. 

Jij: Pfff! Wat een rotdag! Ik …

Zij: OMG! Ik kreeg een berichtje van mijn mama! Ze heeft tickets voor het concert van Ariana Grande!

Jij: Ja, dus ik zei …

Zij: Ik kan het niet geloven! Hoe cool is dat!

Jij: Ja! Fijn voor je!
afstemmen_Awel

Probeer het morgen eens opnieuw en zoek vandaag iemand anders om je verhaal bij te doen. 

Maar wat als het heel vaak gebeurt? 

Misschien willen jullie een andere soort vriendschap? Jij bent op zoek naar een ‘luistervriendin’, een hechte vriendin. Iemand met wie je veel kan praten en die je begrijpt. Maar zij wil gewoon samen leuke dingen doen.  

Mensen verschillen bovendien in hoe goed ze kunnen luisteren. Sommigen zijn er vanzelf goed in, en worden er nog beter in als ze volwassen worden. Bij anderen gaat het helemaal niet vanzelf. Ze moeten het echt leren en er heel veel moeite voor doen om het een klein beetje te kunnen. Misschien kan jouw vriendin er niet veel aan doen? Ze kan het gewoon niet goed? 

En zit je vriendin misschien ook midden in de puberteit? Er gebeurt zoveel dan! Je vriendin is misschien volop op zoek naar wie zij is. Dan is ze heel erg met zichzelf bezig. En minder met anderen. En dan luistert ze niet goed naar jou. Het kan dus dat het weer beter wordt wanneer ze ‘zichzelf’ gevonden heeft. Maar dat kan wel even duren!

Awel_gulzig

Het kan ook dat je vriendin niet naar je luistert omdat ze zich ‘beter’ voelt dan jou. Ze is misschien erg populair en is het gewoon dat iedereen naar haar luistert. Zij doet zelf weinig moeite om naar anderen te luisteren. Het kan ook dat jij deze vriendschap veel meer wil dan zij. En dus doe jij moeite voor haar, maar zij niet voor jou.  

vervelend_Awel

Kijk even wat je kan doen als je je erg gekwetst voelt omdat je vriendin dikwijls niet naar je luistert, terwijl je weet dat ze het wel kan.

Als het niet opgelost geraakt en je blijft gefrustreerd voelt omdat je vriendin niet luistert, probeer dan nieuwe vrienden te maken. Ergens loopt nog iemand rond op zoek naar een vriendin die graag luistert. Dat wil wel niet altijd zeggen dat je je huidige vriendin moet laten vallen. Niet al je vrienden moeten ‘luistervrienden’ zijn. 

Het kan ook dat je heel veel problemen hebt, en dat je vrienden wel een beetje luisteren. Maar dat ze je niet lijken te begrijpen

We schrijven hier over een ‘vriendin’, maar het kan ook over een ‘vriend’ gaan. 

Nog een vraag?

Andere veelgestelde vragen

Meer informatie