Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn vrienden zijn jaloers op mij. Wat nu?

Je bent ontzettend knap. Of heel erg slim? De populairste van je jaar? Misschien zijn je ouders heel erg rijk?

Mensen verschillen. Ook vrienden verschillen van elkaar.  

Jij hebt er niet om gevraagd om rijk of slim of knap of populair … te zijn. Het is gewoon zo. Je kan er niet echt iets aan doen. Maar je merkt wel dat je vrienden soms eens jaloers zijn. Je vriendin vindt het oneerlijk! Of ze klaagt dat ze zich minder voelt dan jou. Sommige verschillen zorgen ervoor dat mensen zich gefrustreerd, boos, verontwaardigd … voelen. En misschien word je er wel eens door uitgesloten of heb je er zelfs vrienden door verloren? 

Wat kan je doen? 

Waardeer je vrienden. Mensen vinden het belangrijk om aan anderen te kunnen geven. Dat vergroot hun gevoel van zelfwaarde. Laat je vrienden voelen dat ze voor jou waardevol zijn. Dat zij jou ook veel te bieden hebben.  

Jij bent knap, maar je vriend kan het allerbest gamen. Dat wil jij ook. Laat hem je hierbij helpen.

Je vriendin mag bij jou in het zwembad komen spelen. Maar wat vind jij het fijn om van die lekkere pannenkoeken bij haar thuis te gaan smullen! “Heerlijk!”

Jij bent populair, maar niemand kan zo goed dingen repareren als jouw vriend. “Kom je me helpen mijn bromfiets te herstellen?”

Soms is het verschil echter te groot. En blijven de negatieve gevoelens bestaan. Je vriendin blijft bijvoorbeeld jaloers. Je kan dan proberen een goed gesprek met haar te hebben. Misschien vinden jullie samen wel een manier om dit probleem aan te pakken.  

Als het op je eentje niet lukt, dan kan je ook hulp vragen aan een bemiddelaar. Dat is een buitenstaander die naar jou kan luisteren en die kan luisteren naar degene die jaloers op je is. Iemand die jullie zelf een oplossing helpt vinden.  

Het kan dat jullie in zo’n gesprek samen beslissen geen vrienden meer te zijn. Ook als je vriendin heel erg jaloers blijft, kan het beter zijn nieuwe vrienden te zoeken die minder van je verschillen. Of die minder moeite hebben met het verschil tussen jullie.

twijfel_Awel

Als je twijfelt of een vriend jaloers is of wat je hiermee kan doen, vraag dan eens aan iemand die jij vertrouwt wat hij of zij ervan vindt. 

Nog een vraag?

Andere veelgestelde vragen

Meer informatie