Overslaan en naar de inhoud gaan

Awel ik wil praten

Bel
102
16u - 22u
anoniem

Het gratis en anoniem telefoonnummer van Awel is het nummer 102.

Je kan Awel elke dag bereiken van 16 uur tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen. Een gesprek met Awel hoef je niet te betalen. Het is volledig gratis. Je belt helemaal anoniem met Awel. Je hoeft niet te vertellen wie je bent, jouw telefoonnummer verschijnt niet op onze telefoon en jouw gesprek met Awel komt niet op de telefoonfactuur.

Let wel op: via de ‘redial’ toets op de telefoon kunnen ouders wel achterhalen naar welke nummers jij belde, dus ook 102. Als je ouders echt niet mogen weten dat je met Awel contact opnam, zoek dan zeker eerst eens uit hoe je telefoonnummers uit het geheugen kan wissen. Voor ons geldt dat de gesprekken enkel worden gevoerd tussen jou en Awel, en niemand anders!

"Al onze medewerkers zijn in gesprek"? Dat kan! Awel wordt druk bezocht door kinderen en jongeren. Het is helaas mogelijk dat Awel niet onmiddellijk antwoordt... Nog even geduld! Onze medewerkers maken zo snel als ze kunnen tijd voor jou. Je kan ook altijd een mail sturen of een bezoek brengen aan ons forum, daar kan je een bericht of een reactie delen met leeftijdsgenoten. Dankjewel voor je begrip en geduld!

 

Mail
antwoord in 1 week

Wil je graag je verhaal bij ons kwijt? Dan kan je een mailtje sturen naar 

brievenbus@awel.be

Er zijn op dit moment heel veel kinderen en jongeren die ons een mailtje sturen. Daarom zal je soms iets langer moeten wachten op een antwoord. Je kan er in elk geval op rekenen dat we jou binnen de de week een antwoord sturen.

Let op! 1. SMS of MMS-berichten kunnen we via mail niet beantwoorden, omdat we op die manier jouw mailadres niet hebben!  2. Awel beantwoordt jouw mail op het mailadres van waaruit jij een vraag hebt gesteld. Mail je bijvoorbeeld vanuit het mailadres van je ouders, dan verschijnt het antwoord van Awel in de mailbox van je ouders. Wil je een eigen postbus die alleen door jou gebruikt kan worden? Hieronder leggen we je uit hoe je zo'n postbus kan maken. Je kan dan mails sturen en ontvangen, die alleen door jou gelezen kan worden.

Een eigen e-mailadres aanmaken. Je kan op het internet, gratis en voor niets, een eigen e-mailadres aanmaken. Dankzij dat e-mail adres kan je zelf e-mails ontvangen en versturen. En wat heel leuk is... je moet een paswoord kennen om de e-mails te kunnen lezen... dus jouw mama of papa kunnen jouw post niet lezen. Op deze bladzijde leggen we je uit wat je moet doen om zelf zo'n e-mailadres te maken via het internet. Volg alle stappen (je kan deze bladzijde misschien afdrukken) en je hebt een eigen e-mailadres.

Er bestaan verschillende websites op het internet waar je een gratis account kan aanmaken. De bekendste zijn Hotmail en Yahoo. Daar de meeste websites ongeveer dezelfde procedure gebruiken voor het aanmaken van een e-mailadres, leggen we hier het registratiesysteem van Windows Live (het vroegere Hotmail) uit.

 1. Klik hier en je surft automatisch naar Windows Live (het vroegere hotmail).
 2. Je komt nu op een pagina terecht met bovenaan de vermelding ‘Windows live'. Je merkt al snel dat je in de rechtse kolom kan inloggen en in de linkse kolom kan kiezen voor een nieuwe registratie.
 3. Het gaat hier om nieuwe registratie dus klik je in de linkse kolom op registreren.
 4. Allereerst kies je een naam voor je e-mailadres, de zogenaamde ‘Windows Live ID'. Dit is je e-mailadres. Wees wel een beetje voorzichtig met je keuze van je e-mailadres (vb: blonde_stoot@... klinkt leuk maar kan een aanzet zijn tot pesterijen).
 5. Kies daarna een wachtwoord. Elke keer dat je wil inloggen, heb je dit wachtwoord nodig. Kies daarom voor een woord dat je goed kan onthouden. Maak het ook weer niet te gemakkelijk want dan kan je een makkelijke prooi worden voor hackers. Tik je wachtwoord in. Je computer zal zelf controleren of het gaat om een sterk wachtwoord. Daarna doe je dat nogmaals, ter controle. Merk op dat je je wachtwoord nooit kan lezen op je scherm. Dit om pottenkijkers te misleiden.
 6. Kies een alternatief e-mailadres of kies een geheime vraag. Mocht je ooit problemen hebben met je wachtwoord dat kan je via dit alternatief adres of deze vraag opnieuw een wachtwoord instellen.
 7. Vul verder je voornaam, achternaam, land, postcode, geslacht en geboortejaar in.
 8. Vul daarna de tekens in die je in het kleine vierkant kan lezen. Deze oefening werd aan het registratieformulier toegevoegd om spamberichten bij de provider tegen te gaan.
 9. Vink al dan niet aan of af of je e-mails wil ontvangen met aanbiedingen en uitnodigingen voor enquêtes van Windows Live, Bing en MSN.
 10. Lees goed de gebruiksovereenkomst en de privacyverklaring. Je moet met deze voorwaarden akkoord zijn alvorens je e-mailadres te registreren.
 11. Ga je akkoord met de gebruiksovereenkomst en privacyverklaring, klik dan op de knop ‘Ik ga akkoord'.
 12. Proficiat, je hebt nu je eigen e-mailadres en kan onmiddellijk starten met het schrijven van e-mails.

Veel surfplezier!

Chat
18u - 22u
max. 1u chatten

Elke dag, behalve op zon- en feestdagen, kan je hier tussen 18 uur tot 22 uur chatten met een medewerker van Awel

"Al onze medewerkers zijn in gesprek"? Dat kan! Awel wordt druk bezocht door kinderen en jongeren. Het is helaas mogelijk dat Awel niet onmiddellijk antwoordt... Nog even geduld! Onze medewerkers maken zo snel als kan tijd voor jou. Je kan ook altijd een bericht indienen op ons forum of een mail sturen. Dankjewel voor je begrip en geduld!

Uitzonderlijk kan het gebeuren dat een gesprek wegens technische problemen vroegtijdig wordt afgebroken. Dit betekent niet dat we geen gesprek met je willen. Mocht je dit tegenkomen, probeer het dan zeker nog eens opnieuw. 

Klik hier om tijdens de openingsuren naar de chat te gaan

Hoe werkt het?

 • Bij een chatgesprek praat je met een medewerker van Awel (zoals aan de telefoon maar dan via het toetsenbord van je computer).
 • De medewerkers van Awel chatten slechts met één oproeper tegelijkertijd.
 • Vooraleer je binnen kan, geef je een naam of schuilnaam in. Je kan ook kort vertellen waarover je wil chatten.
 • Bij teveel oproepen kan jou gevraagd worden om het later nog eens te proberen.

Afspraken rond chatten

Om het chatten in goede banen te leiden, vragen we jullie om volgende afspraken te respecteren:

 • Je kan bij ons terecht voor een goed gesprek. Wij proberen je op weg te zetten. Over een 'toverstokje' beschikken we echter niet. We kunnen wel - samen met jou - zoeken naar de meest aangewezen oplossing.
 • Schelden, grof taalgebruik, ... horen niet thuis op de chat!
 • Een chatgesprek duurt maximaal 1 uur zodat ook anderen de kans krijgen om te chatten.

Info nodig?

Onder "Lees" vind je een lijst van thema's waar je een schat aan informatie kan terugvinden, zoals

 • veelgestelde vragen (FAQ's) én antwoorden
 • de laatste forumberichten over dit thema
 • links naar andere nuttige organisaties en websites