Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik heb een belofte gedaan aan een vriend(in) waar ik nu spijt van heb.

“Jij bent mijn BFF. Jij blijf voor altijd mijn beste vriendin!”

Je vriend vertelt je dat hij zelfmoordgedachten heeft en zichzelf slaat. Maar je mag het aan niemand verder vertellen! “Beloofd!”

Je belooft je vriendin dat je haar zal helpen tijdens de examenperiode. Jullie zullen samen studeren en dan kan je haar uitleg geven bij de dingen die ze niet snapt.

Wanneer je iemand iets belooft dan zeg je eigenlijk dat ze mag vertrouwen op jou. En dat je zult doen wat je gezegd hebt. Je vriendin rekent dus op je. Ze rekent erop dat je haar niet in de steek laat, of dat je haar niet bedriegt. Ze rekent erop dat je eerlijk bent en dat je niet gelogen hebt toen je die belofte maakte. 

Vertrouwen, in de steek laten, bedriegen, eerlijk zijn … Dat zijn allemaal erg grote woorden. Een belofte verbreken doe je niet zomaar! Want je wil geen bedrieger of een leugenaar zijn. En zeker niet tegenover je vriendin. 

Toch kan je spijt hebben dat je een belofte hebt gemaakt. 

Je bent veranderd en het klikt niet zo goed meer met je BFF. Er zijn andere meisjes waar je nu liever mee optrekt.

Je maakt je heel veel zorgen over je vriend. De problemen die hij je toevertrouwde zijn erg zwaar. Je kan hem niet voldoende helpen. Wat als hij echt zelfmoord pleegt? Je wordt er zelf heel erg somber of angstig door.

Daar zit je nu bij je vriendin tijdens de examens! Maar het lukt eigenlijk niet. Je kan zelf helemaal niet goed studeren want ze vraagt voortdurend uitleg. Je wou dat je gewoon thuis zat en rustig kon studeren.

Mag je nu je belofte verbreken of niet? 

Dikwijls is er geen duidelijk antwoord op deze vraag. Wat je ook kiest, iemand zal er nadeel van ondervinden. 

Je blijft optrekken met je BFF. Maar tegen je zin. Ze merkt het wel dat je onvriendelijk doet. Je hoopt stiekem dat ze zelf niet meer met je bevriend wil zijn en dat zij de vriendschap verbreekt.

Of je trekt veel minder op met je BFF. Je ziet wel dat ze gekwetst en boos is omdat je nu met die andere meisjes optrekt. Je hoopt dat ze snel zelf nieuwe vrienden krijgt, want je voelt je een beetje schuldig.
awel_eenzaam

Zo’n situatie noemen we een ethisch dilemma

Het is een goed idee om aan iemand die je kan vertrouwen te vragen wat hij ervan denkt. Misschien kom je zo zelfs toch nog op een tussenoplossing!  

Je studeert thuis. En voor de vakken die het moeilijkst zijn voor je vriendin studeer je bij haar en geef je uitleg.

Bedenk ook dat sommige dingen belangrijker kunnen zijn dan eerlijkheid of vertrouwen. En dat er goede redenen kunnen zijn om een belofte te verbreken. 

Als de kans bestaat dat jouw vriend zelfmoord pleegt, dan staat zijn leven op het spel. Als jij ongelukkig wordt door de zware problemen van je vriend, dan staat ook jouw welzijn op het spel. Die twee dingen zijn belangrijker dan het houden van een belofte. Neem een volwassene in vertrouwen die jouw vriend verder kan helpen.

Nog een vraag?

Andere veelgestelde vragen

Meer informatie