Soms wel, soms niet. Vraag je het volgende af:
- Hoe erg stoort het gedrag van je vriend je? Erger je je nu en dan een beetje? Of is het zo erg dat je liever geen tijd meer met hem doorbrengt? Hoe erger het gedrag stoort, hoe belangrijker het is je vriend erover aan te spreken.
-
Stoort het ook anderen? Zorgt het gedrag van je vriend ervoor dat hij door anderen uitgesloten wordt? Of ben jij de enige die er last van heeft? Hoe meer mensen last hebben van zijn gedrag hoe meer reden je hebt hem er iets over te zeggen.
-
Kan je vriend iets veranderen aan zijn gedrag? Stel dat hij tegen iedereen een grote mond opzet, dan kan hij wel zijn best doen om zich een beetje in te tomen. Maar er zijn ook dingen waar mensen weinig aan kunnen veranderen. Bijvoorbeeld als je vriend last heeft van tics, of ADHD, autisme … heeft. Als je vriend zijn gedrag moeilijk kan veranderen, is het minder zinvol dat van hem te vragen.
Vaak is er geen goed antwoord op deze vraag. Wat je ook kiest, er iets over zeggen of niet, iemand zal er last van hebben. Jouw vriend omdat hij zich gekwetst voelt. En misschien komt er ook ruzie van. Of jij omdat je je gefrustreerd voelt door zijn gedrag. En misschien verbreek je dan de vriendschap. Je staat dan voor een ethisch dilemma.
Als je beslist je vriend hierover aan te spreken, dan vind je hier hoe je zo’n gesprek kan aanpakken.
Als je twijfelt of je je vriend wel of niet moet aanspreken over dit probleem, vraag dan eens aan iemand die jij vertrouwt wat hij of zij ervan vindt. Je kan ook altijd de hulp van een volwassene inroepen om je vriend hierover aan te spreken.
We schrijven hier over een ‘vriend’, maar het kan ook over een ‘vriendin’ gaan.
Nog een vraag?
Praat erover met andere jongeren
Andere veelgestelde vragen
Meer informatie
Onderons is de meest gezellige podcast over jou en je vrienden, over de vriendschap dus. Voor én door kinderen!
BFF betekent Best Friends Forever, maar bestaat dat wel, vrienden voor altijd?
Wat moet je doen om voor altijd vrienden te blijven? En wat als je vriend plots wat afstand wil? Je komt het allemaal te weten in deze aflevering van Onderons.
Jezelf zijn en jezelf blijven is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet in een groep met veel vrienden, meningen en ideeën. Waarom blijf je best jezelf? Hoe ontdek je wat je zelf belangrijk vindt? En wat is er allemaal wél fijn aan een hechte groep vrienden? In deze laatste aflevering van Onderons kom je alles te weten over groepsdruk en hoe onze babbelkousen daarmee omgaan.