Vervelend! Je weet dat hij er niets aan kan doen, maar het voelt toch oneerlijk.
Pfffffffff! Zwoegen, hard studeren en toch maar met de hakken over de sloot. En je vriend? Hij is zelfs uit geweest de avond ervoor en dan toch een 9 op 10 voor die toets.
Nee, jij kan niet mee op de ski-reis van je school, zeggen je ouders, daar hebben ze het geld niet voor. Je vriend gaat wel mee én gaat ook nog eens met zijn ouders op ski-reis én naar een ver land deze zomer…
Geen twee mensen zijn precies hetzelfde. Ook tussen jou en je vrienden bestaan er verschillen. En sommige daarvan zijn lastig te dragen. Zeker als het gaat over dingen waar je vriend niets aan kan veranderen.
Met een beetje geluk hebben jullie een soort evenwicht gevonden.
Ja, je vriendin mag veel meer leuke kleren kopen, maar jij hebt echt talent om te tekenen, wat zij dan weer heel graag zou kunnen.
‘Jou zijn’ heeft ook zijn voordelen. Je zou eigenlijk niet willen ruilen.
Je staat dan voor een moeilijke keuze: “Betekent dit het einde van deze vriendschap? Kan je, mag je, moet je deze vriendschap beëindigen?” Er bestaat meestal geen goed antwoord op deze vraag. Wat je ook doet of kiest, iemand zal er pijn, verdriet, ongemak … door hebben. We spreken dan van een ethisch dilemma.
Dingen die je mee in overweging kan nemen zijn:
-
Hoe belangrijk is deze vriendschap voor jou? Gaat het over je allerbeste vriend? Je enige vriend? Of iemand met wie je samen in een grote vriendengroep zit?
-
Hoe groot is dit verschil in jullie vriendschap? Welke voordelen heeft je vriendschap? Wegen die op tegen het verschil waarmee je worstelt?
-
Hoe erg lijd jij onder dit verschil tussen jullie? Verlies je je zelfvertrouwen erdoor? Of voel je maar nu en dan een klein beetje frustratie?
-
Hoe gaat je vriend om met dit verschil? Misschien is hij heel aantrekkelijk, maar merkt hij die flirtende meisjes nauwelijks op? Of gaat hij er net telkens vandoor met dat meisje dat jij heel erg zag zitten?
-
Hoe ga jij om met dit verschil? Krijgen jullie er regelmatig ruzie door? Of kan je meeprofiteren van bijvoorbeeld hoe slim je vriend wel niet is?
-
…
Je wil vrienden blijven? Zoek dan naar een manier om met die lastige gevoelens om te gaan. En heb een goed gesprek met je vriend over wat je belangrijk vindt in jullie vriendschap en wat de vriendschap betekent voor jou. Vertel wat je graag anders zou willen in je vriendschap en hoe.
Lees wat je kan doen als je beslist om je vriendschap te beëindigen.
Als je twijfelt of het verschil in jouw vriendschap te groot is om vrienden te blijven, vraag dan eens aan iemand die jij vertrouwt wat hij of zij ervan vindt.
We schrijven hier over een ‘vriend’, maar het kan ook over een ‘vriendin’ gaan.
Nog een vraag?
Praat erover met andere jongeren
Andere veelgestelde vragen
Meer informatie
Onderons is de meest gezellige podcast over jou en je vrienden, over de vriendschap dus. Voor én door kinderen!
BFF betekent Best Friends Forever, maar bestaat dat wel, vrienden voor altijd?
Wat moet je doen om voor altijd vrienden te blijven? En wat als je vriend plots wat afstand wil? Je komt het allemaal te weten in deze aflevering van Onderons.
Jezelf zijn en jezelf blijven is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet in een groep met veel vrienden, meningen en ideeën. Waarom blijf je best jezelf? Hoe ontdek je wat je zelf belangrijk vindt? En wat is er allemaal wél fijn aan een hechte groep vrienden? In deze laatste aflevering van Onderons kom je alles te weten over groepsdruk en hoe onze babbelkousen daarmee omgaan.