- Je was haar BFF, haar best friend forever. Maar ‘forever’ is heel erg lang. En toen kwam dat andere meisje en werd zíj haar BFF. En jou zag ze niet meer staan. ‘Forever’ bleek niet ‘voor altijd’ maar slechts ‘voor eventjes’.
- Hij was je beste vriend, maar toen veranderde hij. Door de puberteit misschien. Je vindt hem nu niet meer tof. Hij trekt ook niet meer met je op. Je mist die vriend van vroeger.
- Jullie hadden zo’n goede band! Álles kon je aan je vriendin toevertrouwen. Maar toen kregen jullie ruzie over iets stoms. En nu negeert ze je. Ze blokkeert je op sociale media. Ze wil niets meer met je te maken hebben.
Verdrietig zijn mag
Je kan door verschillende oorzaken een goede vriend(in) verliezen. En dat doet pijn. Je kan er boos door worden, maar vooral ook heel erg verdrietig.
Dat mag. Als je iemand verloren bent met wie je een hechte band had, dan kan het nodig zijn te rouwen.
Nee, je vriend(in) is niet gestorven! Maar wat jullie samen hadden is wel weg. Misschien heb je verschillende keren geprobeerd om terug vrienden te worden. Iedere keer opnieuw werd je afgewezen. Of je voelde dat het niet meer lukte.
Aanvaard het als het voorbij is
Je blijft hopen? Hoop is iets goeds. Het is belangrijk om hoop te hebben in het leven. Maar dit is valse hoop.
Deze vriendschap is voorbij. Het is beter dat te aanvaarden. Het is heel erg moeilijk, maar je neemt beter geen contact meer op met deze ex-vriend(in).
Je mag wel verdrietig zijn. Je mag boos zijn. Je mag je ongelukkig voelen… Hier vind je tips om met die moeilijke emoties om te gaan.
Twijfel je aan jezelf?
Het kan ook dat je zelfwaarde een deuk heeft gekregen. Deze vriend(in) vindt jou niet de moeite waard. Dus misschien begin je zelf te twijfelen aan wat je waard bent.
Dan wil je heel graag horen van deze persoon dat die zich vergist heeft. Dat die heel veel spijt heeft, dat die jou niet goed behandeld heeft enz.
Dat gebeurt wel eens, maar de kans is klein. Zit er niet op te wachten.
Het is beter troost te zoeken bij mensen die je graag zien, met wie je wel nog een goede band hebt. Je andere vrienden, je ouders of voogden, je liefje … Zij kunnen je een goed gevoel over jezelf geven. Zij zullen je vertellen dat je de moeite waard bent.
Neem geen wraak
Soms ben je zo boos op die persoon die je hard gekwetst heeft. En wil je wraak nemen. Dat doe je beter niet. Je kan eventueel wel je woede koelen, en loslaten op een boksbal, een voetbal, door heel hard te gaan lopen.
Bedenk dat vriendschap vrijwillig is. Je kan niemand dwingen om je vriend(in) te zijn. En je krijgt vrienden niet terug door hen iets aan te doen.
Integendeel: het kan zijn dat je het net erger maakt. Bijvoorbeeld als je vriend(in) terugslaat, of als anderen je veroordelen voor je wraakactie, of omdat je je zelf schuldig begint te voelen.
FOTO: Sélina Farzaei
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.