Overslaan en naar de inhoud gaan

Moet je een moeilijke boodschap in het echt brengen of mag het ook online?

In het echt is meestal beter.  

  • Er is minder kans op misverstanden. Kijk maar eens hoe een gesprek online gemakkelijker mis kan lopen

  • En als die ander je toch verkeerd heeft begrepen, dan zie je dat sneller in het echt. “Hé, ze reageert niet zoals ik had verwacht. Heeft ze het wel juist begrepen?”. Je kan die fout dan ook sneller herstellen. “Ik denk dat je me verkeerd begrepen hebt, ik bedoelde …” Je hebt dus meer zekerheid dat die ander jouw boodschap juist begrepen heeft

  • Het is ook respectvoller om iemand iets moeilijks in het echt te zeggen. Terwijl je die persoon aankijkt. Terwijl je ziet hoe ze zich voelt door wat jij zegt. Daardoor houd je ook meer rekening met die ander. Je gooit er niet zomaar kwetsende woorden uit, maar doet meer moeite om je moeilijke boodschap zo vriendelijk mogelijk te brengen. 

  • Je neemt daardoor ook meer verantwoordelijkheid op. Er kan gemakkelijker een gesprek ontstaan. Waarbij die ander je vragen kan stellen. En jij kan uitleggen waarom je die moeilijke boodschap brengt. 

In een sms'je typ je misschien:

“Je moet mijn gegevens verwijderen en me niet meer contacteren.” En blokkeer je deze vriendin op alle sociale media.

In het echt heb je dit soort gesprek: 

Jij: Euh… Het spijt me, maar ik wil je vragen om me niet meer op te zoeken of te contacteren.”

Zij: Maar… Ik weet wel dat we veel ruzie hebben, maar je bent toch mijn beste vriend?

Jij: Door die ruzies heb ik het gevoel dat we al lang geen vrienden meer zijn. Ik word er ongelukkig van. Ik zie het echt niet meer zitten.

Zij: O… Dat vind ik vreselijk! Kunnen we het niet goed maken op de één of de andere manier?

Jij: Dat zie ik nu even niet zitten. Kan je me de komende twee weken gewoon met rust laten? Daarna zien we dan wel weer.

Zij: OK, als jij dat wil…

Het vraagt veel moed om iemand in het echt iets moeilijks of pijnlijks te vertellen. Kijk hier maar even hoe je zo’n gesprek kan aanpakken

Er zijn echter ook situaties waarin het beter is een moeilijke boodschap niet zelf in het echt te brengen. Het gaat dan over mensen die je bang maken of die jou erge schade toebrengen

Je vriend slaat en schopt je. Je durft zelf niet te vragen om jou met rust te laten. Misschien wordt het dan nog erger.

Je wordt voortdurend lastiggevallen door een vriendin. Hoe meer afstand je neemt, hoe meer ze radeloze berichten naar je stuurt. Ze dreigt ermee zelfmoord te plegen. Daarom durf je de vriendschap niet te beëindigen.

Vraag in zo’n situaties hulp aan een volwassene. Eventueel kan hij jouw boodschap op een goede manier in het echt brengen. Maar hij kan in ieder geval ook zorgen dat er de nodige hulp komt voor jou of de ander. 

Nog een vraag?

Andere veelgestelde vragen

Meer informatie