Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn vriend(in) is jaloers als ik met anderen afspreek.

relatie_saboteren-AWEL

Het kan erg vervelend zijn als een vriendin zich jaloers gedraagt. 

Maar ‘jaloers zijn’ is ook ‘menselijk’. Het komt vaak voor. En het is maar beter als we er goed mee om kunnen gaan. 

Je kan je afvragen of de jaloezie van je vriendin terecht is of niet? 

Een vriendin is bijvoorbeeld jaloers op je andere vrienden, omdat je tijd aan hen besteedt. En die tijd kan je niet met haar doorbrengen.  

Als je vroeger al je tijd met haar doorbracht en nu bijna niets meer, dan kan je wel begrijpen dat ze jaloers is. Dan heeft ze wel een beetje gelijk. Haar jaloezie is terecht. En als je graag met haar bevriend wil blijven, dan zal je terug wat meer tijd met haar moeten doorbrengen. Wellicht verdwijnt die jaloezie dan vanzelf wel. 

Maar wat als je het meeste tijd met haar doorbrengt en slechts nu en dan eens wat tijd met nieuwe vrienden? Je kan wel begrijpen dat het voor haar niet leuk is dat ze tijd met jou is verloren. Maar je mag meerdere vrienden hebben. Het is niet juist als een vriendin je dwingt om alleen maar met haar bevriend te zijn. Dan is haar jaloezie niet terecht. 

Je kan in ieder geval proberen een vriendelijk gesprek met haar te hebben hierover: 

“Twee dagen geleden heb ik tijdens de speeltijd met een andere vriendin gebabbeld. Toen ik daarna naar jou wilde komen, zag ik dat je je rug naar me toekeerde. En je liep de andere richting uit. Ik voelde me boos en gekwetst. En dan ben ik ook weggegaan. Ik had beter geen twee dagen gewacht om met je te komen praten. Ik wil graag ook nu en dan wat tijd doorbrengen met andere vrienden, zonder dat jij dan boos op me wordt. Kunnen we afspreken dat ik de ene speeltijd met jou doorbreng en de andere met mijn nieuwe vriendin?”
bemiddelaar_Awel

Hopelijk kan dit gesprek haar geruststellen en verdwijnt de jaloezie. Maar als dat niet lukt en je vriendin blijft erg jaloers, dan kan je eventueel hulp vragen aan een bemiddelaar. Dat is iemand die zowel naar jou als naar je vriendin kan luisteren. Een buitenstaander die jullie helpt zelf een oplossing te zoeken. Dat kan bijvoorbeeld een (zorg)leerkracht of begeleider zijn. Op sommige scholen zijn er ook leerlingen die geleerd hebben hoe ze kunnen bemiddelen

Als je van alles hebt geprobeerd, maar je vriendin blijft erg jaloers, zonder dat het terecht is, dan kan het soms beter zijn even afstand te nemen of zelfs de vriendschap te beëindigen

Kan je niet goed beslissen of de jaloezie van je vriendin terecht is of niet? Soms kan het helpen om de mening van iemand anders te vragen. Dat kan je grote zus zijn, je vader, je oma, een leider in de jeugdbeweging, een leerkracht ….  

We schrijven hier over een ‘vriendin’, maar het kan ook over een ‘vriend’ gaan. 

Nog een vraag?

Andere veelgestelde vragen

Meer informatie