Je kan je afvragen of de jaloezie van je vriendin terecht is of niet?
Een vriendin is bijvoorbeeld jaloers op je andere vrienden, omdat je tijd aan hen besteedt. En die tijd kan je niet met haar doorbrengen.
Als je vroeger al je tijd met haar doorbracht en nu bijna niets meer, dan kan je wel begrijpen dat ze jaloers is. Dan heeft ze wel een beetje gelijk. Haar jaloezie is terecht. En als je graag met haar bevriend wil blijven, dan zal je terug wat meer tijd met haar moeten doorbrengen. Wellicht verdwijnt die jaloezie dan vanzelf wel.
Maar wat als je het meeste tijd met haar doorbrengt en slechts nu en dan eens wat tijd met nieuwe vrienden? Je kan wel begrijpen dat het voor haar niet leuk is dat ze tijd met jou is verloren. Maar je mag meerdere vrienden hebben. Het is niet juist als een vriendin je dwingt om alleen maar met haar bevriend te zijn. Dan is haar jaloezie niet terecht.
Je kan in ieder geval proberen een vriendelijk gesprek met haar te hebben hierover:
Hopelijk kan dit gesprek haar geruststellen en verdwijnt de jaloezie. Maar als dat niet lukt en je vriendin blijft erg jaloers, dan kan je eventueel hulp vragen aan een bemiddelaar. Dat is iemand die zowel naar jou als naar je vriendin kan luisteren. Een buitenstaander die jullie helpt zelf een oplossing te zoeken. Dat kan bijvoorbeeld een (zorg)leerkracht of begeleider zijn. Op sommige scholen zijn er ook leerlingen die geleerd hebben hoe ze kunnen bemiddelen
Als je van alles hebt geprobeerd, maar je vriendin blijft erg jaloers, zonder dat het terecht is, dan kan het soms beter zijn even afstand te nemen of zelfs de vriendschap te beëindigen.
Kan je niet goed beslissen of de jaloezie van je vriendin terecht is of niet? Soms kan het helpen om de mening van iemand anders te vragen. Dat kan je grote zus zijn, je vader, je oma, een leider in de jeugdbeweging, een leerkracht ….
We schrijven hier over een ‘vriendin’, maar het kan ook over een ‘vriend’ gaan.
Nog een vraag?
Praat erover met andere jongeren
Andere veelgestelde vragen
Meer informatie
Onderons is de meest gezellige podcast over jou en je vrienden, over de vriendschap dus. Voor én door kinderen!
BFF betekent Best Friends Forever, maar bestaat dat wel, vrienden voor altijd?
Wat moet je doen om voor altijd vrienden te blijven? En wat als je vriend plots wat afstand wil? Je komt het allemaal te weten in deze aflevering van Onderons.
Jezelf zijn en jezelf blijven is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet in een groep met veel vrienden, meningen en ideeën. Waarom blijf je best jezelf? Hoe ontdek je wat je zelf belangrijk vindt? En wat is er allemaal wél fijn aan een hechte groep vrienden? In deze laatste aflevering van Onderons kom je alles te weten over groepsdruk en hoe onze babbelkousen daarmee omgaan.