Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik doe veel meer moeite voor mijn vriend(in) dan omgekeerd.

“Ik moet haar altijd zelf opzoeken. Zij komt nooit vanzelf bij mij staan. Tenzij ze alleen is. Dan ziet ze me plots wel staan. En dan moet ik alles waar ik mee bezig ben meteen laten vallen voor haar. Ik geef haar ook altijd een kaartje als ze jarig is ofzo. Maar zij heeft eigenlijk nog nooit zoiets voor mij gedaan.”

Dat is natuurlijk niet eerlijk! Iedereen moet een beetje moeite doen. Vriendschap is een beetje geven en een beetje nemen. Aandacht bijvoorbeeld. Jij geeft altijd aandacht aan je vriendin. En zij geniet alleen maar van die aandacht Maar zelf luistert ze nooit eens naar jou. Ze denkt niet na over wat jij fijn vindt. Ze doet nooit eens iets voor jou. Dan klopt er iets niet. 

Awel_gulzig

Waarom blijf je bevriend met iemand die jou niet goed behandelt? Waarom blijf je bevriend met iemand die zich niet als een echte vriendin gedraagt? 

Vaak is het antwoord: “Omdat dit mijn enige vriendin is.” Voor jou is deze vriendschap dan belangrijk omdat je anders alleen staat. Niemand staat graag alleen. Het klinkt te gemakkelijk, maar probeer in deze situatie toch andere vrienden te maken. Als jou dat niet lukt, kan je je eenzaam voelen.

Soms is het antwoord: “Ik blijf bevriend omdat het vroeger wél een goede vriendin was.”. Je bent trouw, loyaal, aan de vriendin van vroeger. En wie weet, komt het vanzelf terug goed. Dat kan, even afwachten dan. Óf je kan een gesprek hebben met je vriendin.  

Niet zo:

“Ik heb er echt genoeg van dat ik altijd alle moeite moet doen! Jij behandelt me als vuil! Alsof ik er niet toe doe! Je ziet me alleen maar staan als je andere vrienden er niet zijn. En als ik eens alleen sta, dan trek je je daar niets van aan!”

Wel zo:

“Gisteren stond ik alleen op de speelplaats. Ik zag dat je bij je twee andere vrienden stond. Dat deed pijn. Ik voelde me jaloers. Misschien had ik naar je toe moeten komen om te vragen of ik erbij mocht. Ik wil echt heel graag dat jij het ziet als ik alleen sta en dan naar me toekomt. Kunnen we iets afspreken om dit op te lossen?

Lees hier meer over hoe je zo’n gesprek aanpakt

Je weet eigenlijk zelf niet goed waarom je nog met deze vriendin optrekt?  

“Ik ben het gewoon.” Soms is het moeilijk om gewoontes los te laten, maar het kan wel. Vraag je af of je deze vriendschap nog wilt. Je kan de vriendschap beëindigen of proberen deze vriendschap te veranderen, bijvoorbeeld door met je vriendin een gesprek te hebben over wat je graag anders wilt. 

“Ik ga met haar om omdat ze erg populair is. Zo hoor ik ook een beetje bij de populaire groep.” OK! Jij doet moeite voor haar en zij geeft jou een beetje populariteit terug. Om het moeilijk te zeggen: ze verhoogt je status. Je krijgt een hogere plaats in de groep. Leeftijdsgenoten kijken daardoor misschien ook meer naar jou op. Of je komt vaker in contact met aantrekkelijke jongens. Of je wordt vaker uitgenodigd voor een feestje of … Daardoor vind je het misschien toch niet zo erg om meer moeite te doen voor haar dan omgekeerd? Als je het echter wel erg vindt, dan is het toch beter om met andere vrienden op te trekken, die ook moeite voor jou doen. 

awel_angst_alleen_zijn

“Ik blijf bevriend omdat ik de vriendschap niet durf te beëindigen. Ik ben bang dat er ruzie of pesten van komt.” Dat is een erg moeilijke situatie. Hier kan je lezen over hoe je een vriendschap kan beëindigen. In dit geval is het misschien wel het best om het stilletjes aan te doen én je vriendin zeker niet te negeren. Komt er toch ruzie of pesten van, vraag dan hulp aan een volwassene.  

Het kan dus dat je een belangrijke reden hebt om moeite te blijven doen voor een vriendin die weinig of geen moeite voor jou doet. Wanneer je je echter misbruikt begint te voelen, én er nog niet toe komt om deze vriendschap te beëindigen, dan moet je zeker hulp vragen aan een volwassene. Dat kunnen bijvoorbeeld je ouders, een leerkracht … zijn. Iemand die jij vertrouwt! 

verlegen_Awel

Opgelet: hier komt een pijnlijke boodschap! Het kan tot slot ook dat deze vriendin zo weinig moeite doet omdat ze niet met jou bevriend wil zijn. Afwijzing is heel pijnlijk. Daarom durven mensen soms niet klaar en duidelijk te zeggen: “Ik wil je vriendin niet meer zijn.” Ze doen dan vervelend, of erg weinig moeite voor je, om je dat langs een omweg duidelijk te maken. Het is jammer voor je als je zoiets meemaakt. Maar je kan niemand verplichten je vriendin te zijn. Probeer met andere jongeren op te trekken en nieuwe vrienden te maken. Voel je je erg verdrietig hierover, kijk dan even wat je kan doen als je een vriendin kwijt bent.

We schrijven hier over een ‘vriendin’, maar het kan ook over een ‘vriend’ gaan. 

Nog een vraag?

Andere veelgestelde vragen

Meer informatie