Gun jezelf tijd: verwerking gaat in golven
Iets ergs meemaken is heel persoonlijk en kan je hele wereld op zijn kop zetten. Het kan ook een trauma zijn.
Het is heel normaal als je je daarna een hele tijd niet goed voelt. Je lichaam en geest hebben tijd nodig om wat er gebeurd is te verwerken.
Die verwerking gaat in golven: het ene moment zal je je misschien veel beter voelen en denken dat je het volledig achter je hebt gelaten. Het andere moment ben je weer heel verdrietig of bang en zit je er opnieuw ‘middenin’.
Mensen zeggen soms: “Het leven gaat door”. Ze hopen dat ze je zo een beetje kunnen oppeppen. Dat is natuurlijk goed bedoeld, je hebt vooral tijd nodig. Hoe lang dit precies is, is voor iedereen anders.
Triggers zijn normaal
Een situatie die lijkt op wat jij hebt meegemaakt, kan jou een slecht gevoel geven. Dat is niet altijd terecht.
Een voorbeeld:
Op een avond liep Lisa alleen terug van een feestje naar huis. Op haar weg kwam ze een jongen tegen met een zwarte hoodie met kap. Deze jongen probeerde haar te overvallen. Lisa kon gelukkig net op tijd wegrennen.
In de weken en maanden na dit voorval denkt Lisa vaak dat ze de overvaller weer ziet telkens ze iemand ziet met een zwarte hoodie met kap aan de overkant van de straat. Ze voelt zich onveilig en bang. Als ze dichterbij komt, ziet ze dat het helemaal iemand anders is en dat ze zich dus heeft vergist.
In dit verhaal is de zwarte hoodie met kap een trigger die ervoor zorgt dat Lisa zich opnieuw voelt zoals op de avond dat ze de jongen tegenkwam. Een trigger kan ook een geur of geluid zijn.
Lisa kan beginnen twijfelen aan zichzelf en denken dat ze ‘gek’ wordt omdat ze overal de jongen ziet terwijl het telkens iemand anders is, maar dat is normaal.
Heb of krijg je hier last van? Het kan vanzelf overgaan. Als het je heel erg stoort, kan je contact zoeken met hulpverlening: zij kunnen jou helpen om hiermee te leren omgaan.
Vind een uitlaatklep
Praat erover
Sommige mensen voelen zich beter als ze kunnen vertellen wat hen is overkomen. Niet één keer, maar vaak meerdere keren.
Je kan misschien een persoon die jij vertrouwt aanspreken en jouw verhaal delen. Dit kunnen jouw ouders zijn, maar ook een goede vriend of vriendin, jouw opa, een buurvrouw, een leerkracht, je huisarts of het CLB, als je in het secundair zit.
Praat je liever met iemand die je niet kent? In het blokje 'Praat erover' vind je mensen die graag naar jou luisteren.
Liever niet praten?
Niet iedereen vindt het gemakkelijk of helpend om te praten over wat gebeurd is.
Je kan proberen om je gedachten en gevoelens op te schrijven of een creatieve uitlaatklep te zoeken, bijvoorbeeld met een tekening, muziek, noem maar op. Dat is niet voor iedereen hetzelfde. Zoek iets wat voor jou werkt.
Maakte jij seksueel misbruik, mishandeling of verwaarlozing mee?
Maakte je seksueel misbruik, mishandeling of verwaarlozing mee? Je vindt meer info en een luisterend oor op Nupraatikerover.be.
Seksueel misbruik betekent dat iemand je dwingt tot seksueel contact. Dat hoeft geen seks te zijn. Ook als je gedwongen wordt om naar seksuele foto's te kijken, is dat seksueel misbruik. Lees hier wat allemaal onder seksueel misbruik valt
Bij mishandeling en verwaarlozing gebruikt iemand hun macht tegenover jou. Het gaat dus niet alleen om lichamelijk geweld (bijv. slaan). Ook als iemand je kleineert, kan dat mishandeling zijn. Lees hier wat allemaal onder mishandeling of verwaarlozing valt
Lees ook:
FOTO: Roman Bilik
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.