Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn vriend(in) heeft mijn geheim doorverteld.

Het gebeurt vaak dat geheimen worden doorverteld. 

Soms is daar een goede reden voor.

Het kan zijn dat jij hulp nodig hebt, dat het geheim veel te zwaar is voor je vriendin, of dat iemand anders in gevaar is.  

Stel dat je je vriendin toevertrouwt dat je thuis zal weglopen omdat het er ondraaglijk is. Je vriendin is heel erg bezorgd en brengt haar ouders of een zorgleerkracht van je plannen op de hoogte. Het is niet haar bedoeling om jou te kwetsen, maar wel dat deze volwassenen een betere oplossing voor jou helpen zoeken. En dat jij veilig bent. Eigenlijk is dit een erg goede vriendin.

Vaak is er echter geen goede reden voor. 

Afbeelding met tekstAutomatisch gegenereerde beschrijvingBijvoorbeeld, dikwijls wordt een geheim ook doorverteld om ‘erbij te horen’. Als je iemand iets toevertrouwt dan schep je een band met die persoon. Anderen kunnen jaloers zijn op die band en willen het geheim ook weten. Want ze willen er ook bij horen, of meer nog: ze willen jullie band kapot maken. Daarom zetten ze jouw vriendin onder druk om het geheim door te vertellen. Het kan ook dat jouw vriendin zelf graag bij een ander groepje wil horen en dan vertelt ze jouw geheim door om met hen een band te krijgen. 

Je vertelt aan je vriendin dat je verliefd bent op die nieuwe jongen van een klas hoger. Een andere vriendin heeft gezien dat jullie samen zaten te fluisteren. Ze voelt zich uitgesloten. Ze zeurt net zo lang aan de oren van je vriendin tot ze het geheim doorvertelt.

Soms hebben geheimen ook met ‘macht’ te maken. Wie een geheim heeft, heeft ook macht. Tenminste als anderen willen weten wat dat geheim is. Anderen dwingen jouw vriendin om jouw geheim te verklappen. Dan heb je geen macht meer over hen. 

“Pffff! Wat een stom geheim!”, zeggen ze dan.

Het is niet OK als iemand je geheim doorvertelt zonder daar een goede reden voor te hebben. Je kan je heel erg gekwetst voelen. Kijk wat je kan doen als je je gekwetst voelt

Als je vriendin geen goede reden had om je geheim door te vertellen, als ze zich niet verontschuldigt en geheimen blijft doorvertellen, dan vertel je haar beter geen geheimen meer. Soms kan het jou helpen om - even - afstand te nemen van elkaar of zelfs de vriendschap te beëindigen.  

Nog een tip: Als je wil dat iets geheim blijft, dan is het beter om anderen niet nieuwsgierig of jaloers te maken. Vertel het geheim wanneer je met zijn tweetjes bent. Ga ook niet luidkeels vertellen dat jullie samen een geheim hebben. 

We schrijven hier over een ‘vriendin’, maar het kan ook over een ‘vriend’ gaan. 

Nog een vraag?

Andere veelgestelde vragen

Meer informatie