Stel je het volgende even voor: je wil met je vriend afspreken om samen te gaan voetballen.
In het echt gaat dat er ongeveer zo aan toe:
[Je ziet je vriend tijdens de speeltijd.]
Hij: Ja, het gaat …
Jij: Zeg, ik wilde je vragen of je morgen mee gaat voetballen?
Hij: Ja, dat wil ik wel, maar ik kan niet.
[Je ziet aan zijn gezicht en zijn lichaamshouding dat hij het echt jammer vindt.]
Hij: Pfff. Ik moet thuisblijven van mijn ma. Ik had slechte punten voor die vorige toets van wiskunde. Dus nu wil ze dat ik de hele namiddag studeer.
[Hij ziet er nogal ongelukkig uit.]
Hij: Dat zou super zijn! Misschien mag ik dan daarna toch nog even sjotten van mijn ma!
[Nu ziet hij er een stuk blijer uit!]
Online kan het er echter gemakkelijk zo uitzien:
[Je probeert te chatten met je vriend via WhatsApp.]
[Hij antwoordt niet. Nochtans staat er dat hij online is. Jij kan natuurlijk niet weten dat hij zijn smartphone aan zijn moeder moest geven zodat hij niet afgeleid zou zijn tijdens het studeren. Je voelt je geërgerd omdat hij niet meteen antwoordt.]
Na anderhalf uur is hij daar eindelijk.
Jij: Eindelijk!
[Hij begrijpt niet goed waarom jij ‘eindelijk’ zegt. Maar het vraagt te veel tijd om te typen, en hij heeft maar een korte pauze, dus vraagt hij er niet naar.]
Jij: Ja. Voetballen straks?
Hij: Nee, kannie.
[Je was al een beetje boos op hem. Maar nu voel je je ook afgewezen. Je ziet niet dat hij het echt jammer vindt dat hij niet mee kan voetballen. En hij moet te veel typen om uitgelegd te krijgen waarom hij niet mee kan. Je hebt geen zin meer om nog te chatten.]
Hij: CU.
[Hij heeft niet helemaal door dat je boos op hem was.]
De volgende dag zie je je vriend op school. Je doet een beetje koel tegen hem. Hij verstaat er niets van.
Wanneer je in het echt met iemand praat dan krijg je veel informatie:
-
Je hoort niet alleen wat je vriend zegt.
-
Je hoort ook hoe hij het zegt: hoe zijn stem klinkt, of hij het bijvoorbeeld ernstig of spottend zegt.
-
Je ziet ook zijn gezicht en zijn lichaam. Je ziet of hij fronst, of glimlacht, of hij een beetje inzakt enz. We beseffen niet altijd goed dat we al die signalen opvangen. Het gebeurt vanzelf. Maar deze lichaamstaal vertelt ons heel veel over de ander. Over hoe hij zich misschien voelt, wat hij mogelijk denkt …
Je ziet ook de ruimere context. Wat gebeurt er vóór, tijdens en na het gesprek nog allemaal?
Online valt veel van deze informatie weg.
-
Als je enkel typt, dan houd je het kort want typen duurt lang. En zelfs als je belt of beeldbelt zit er vaak storing op de lijn, of vertraging. Dat maakt het veel moeilijker om te weten ‘wat’ de ander zegt en ‘hoe’ hij het precies bedoelt.
-
Vaak heb je alleen maar de tekst die de ander typt als informatie. Eventueel zie je zijn gezicht, maar hij kijkt je niet echt aan. Hij kijkt naar jou op zijn eigen scherm en eventueel ook naar zichzelf intussen. Je mist dus heel veel lichaamstaal.
-
De context ontbreekt vaak helemaal. Je weet niet waar je vriend mee bezig was of is, of wat hij nog te doen heeft, wie er allemaal aanwezig is rondom hem, wat die mensen allemaal aan het doen zijn enz.
En dan ontstaan er misverstanden.
Ook als je in het echt met mensen praat ontstaan er misverstanden. Maar die vallen sneller op, want je krijgt veel meer informatie. En je kan ze sneller herstellen.
Zo kan het dus dat je vriend helemaal anders lijkt online dan in het echt. Of dat je regelmatig ruzie krijgt online.
Heb jij dat vaak?
-
Probeer dan zoveel mogelijk ‘in het echt’ te praten met vrienden.
-
En als je je boos of geërgerd voelt tijdens een getypt gesprek, zeg dan dat je het gesprek zal stoppen en dat jullie zullen bellen, of dat jullie in het echt verder zullen praten.
-
Als je je afgewezen of geërgerd voelt tijdens een online gesprek, houd er dan rekening mee dat het om een misverstand kan gaan. Vraag je vriend ernaar: “Zou het kunnen dat we een misverstand hebben? Of heb ik het juist begrepen dat …?”
-
Wees geduldig. Niet iedereen kan op ieder moment meteen op ieder berichtje antwoorden. Als iemand niet meteen antwoordt, stuur dan niet meteen een volgend bericht, maar wacht af. Er kunnen heel veel redenen zijn waarom iemand niet meteen kan of wil antwoorden.
We schrijven hier over een ‘vriend’, maar het kan ook over een ‘vriendin’ gaan.
Nog een vraag?
Praat erover met andere jongeren
Andere veelgestelde vragen
Meer informatie
BFF betekent Best Friends Forever, maar bestaat dat wel, vrienden voor altijd?
Wat moet je doen om voor altijd vrienden te blijven? En wat als je vriend plots wat afstand wil? Je komt het allemaal te weten in deze aflevering van Onderons.
Onderons is de meest gezellige podcast over jou en je vrienden, over de vriendschap dus. Voor én door kinderen!
BFF betekent Best Friends Forever, maar bestaat dat wel, vrienden voor altijd?
Wat moet je doen om voor altijd vrienden te blijven? En wat als je vriend plots wat afstand wil? Je komt het allemaal te weten in deze aflevering van Onderons.
Jezelf zijn en jezelf blijven is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet in een groep met veel vrienden, meningen en ideeën. Waarom blijf je best jezelf? Hoe ontdek je wat je zelf belangrijk vindt? En wat is er allemaal wél fijn aan een hechte groep vrienden? In deze laatste aflevering van Onderons kom je alles te weten over groepsdruk en hoe onze babbelkousen daarmee omgaan.