Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik word gepest of hard gestraft door vrienden.

In veel vriendschappen komen al eens problemen voor. Er zijn misverstanden, ergernissen … een vriend doet iets fout, jij zegt iets dat kwetsend is… Jullie veranderen, de vriendschap verandert. Soms pakken jullie die problemen niet zo goed aan en volgt er ruzie. Die problemen en die ruzies kunnen heel erg zijn. Je kan je heel erg gekwetst voelen of je kan je zelf erg agressief gedragen hebben.  

Bij sommige van die kwetsuren en ruzies is er ook sprake van pesten. Het is pesten 

  • wanneer wat de ander doet veel te erg is in vergelijking met wat jij eventueel gedaan hebt, met wat hem eventueel boos heeft gemaakt. 

én 

  • wanneer hij niet kan of wil stoppen met het agressieve of kwetsende gedrag. 

én  

  • wanneer jij je niet voldoende kan verdedigen omdat hij meer macht heeft. Bijvoorbeeld doordat hij sterker is of doordat hij veel anderen erbij heeft gehaald die hem helpen. 

én 

  • wanneer het echt de bedoeling is van die ander om jou zo hard te kwetsen. Of wanneer hij er voordelen uithaalt, zoals plezier of bewondering van anderen, en dat dat voor hem belangrijker is dan jouw pijn. Hij lijkt niet meer te kunnen of willen beseffen wat hij jou aandoet. Hij is meedogenloos, zonder medelijden.  

Je vertelde een klein geheim van een vriendin door. Ze is ontzettend boos op je. En ze trok ook andere vriendinnen aan haar kant. Het is al een hele week dat ze je allemaal samen negeren. Je staat de hele tijd alleen. Je hebt al ‘sorry’ gezegd en gevraagd om te stoppen, maar ze doen gewoon verder. Zelfs al ga jij er kapot aan.

Je weet niet waarom, maar ineens heeft de populairste jongen van je klas een hekel aan je. Hij noemt je ‘homo’. Ook de anderen willen ineens niet meer met je optrekken. Sommigen roepen scheldwoorden naar je. Het blijft maar duren.

Wanneer je gepest wordt, dan is het belangrijk iemand in te schakelen die het pesten kan doen stoppen.

Dat kan een leerkracht zijn, de directie van de school, of een begeleider in je vereniging… Soms is het nodig de politie in te schakelen. Doe dit, als het kan, samen met je ouders. 

twijfel_Awel

Als je twijfelt of je gepest wordt, of als je twijfelt wat je moet doen, vraag dan eens aan iemand die jij vertrouwt wat hij of zij ervan vindt. 

We schrijven hier over een ‘vriend’, maar het kan ook over een ‘vriendin’ gaan. 

Nog een vraag?

Andere veelgestelde vragen

Meer informatie