Overslaan en naar de inhoud gaan

Moeten vrienden elkaar alles vertellen?

Nee, dat moet niet.  

  • Soms wil je iets niet vertellen omdat je je een beetje schaamt. Je weet niet hoe je vriendin zal reageren als ze je geheim kent. 

Je hebt een geheim van je vriendin doorverteld aan je moeder omdat je haar om raad wou vragen.
  • Een andere keer gaat het over een geheim van iemand anders dat je niet door mag vertellen. Dat heb je beloofd en er is geen goede reden om die belofte te verbreken. 

  • Soms weet je, denk je of voel je iets dat je vriendin kan kwetsen. En er is geen reden om het haar te vertellen. Niemand is er mee geholpen. 

Jouw vriendin denkt dat ze een prima ballerina wordt. Jij vindt haar maar middelmatig. Dat wordt niks! Maar je zegt het haar niet omdat ze gekwetst zal zijn.

Misschien heb je gedachten, gevoelens die heel intiem of heel persoonlijk zijn. Dingen die je voor jezelf wilt houden en niet wilt delen met een vriendin. 

Bijvoorbeeld dat je masturbeert.
  • Het kan ook dat je je vriendin niet helemaal vertrouwt. Je bent bang dat ze dingen gaat doorvertellen. 

  • Je hebt ook andere relaties, bijvoorbeeld met je liefje of met andere vriendinnen. Wat daar gebeurt of gezegd wordt, gaat anderen niet aan. Ook jouw vriendin niet. 

Jij en je liefje hebben voor de eerste keer seks gehad. Het verliep allemaal een beetje klungelig. Jij en je liefje praten er samen over hoe het was. Maar jullie gaan je vrienden niet allemaal helemaal inlichten over alle details.

Niemand mag je verplichten om geheimen te delen. Ook je vrienden niet. 

Als je beslist om iets te delen met één vriendin, maar niet met de andere vriendin, doe het dan wel ergens waar jullie alleen zijn. Als je andere vriendin het ziet, of hoort dat ze iets niet mag weten, kan ze zich immers uitgesloten voelen. 

Bedenk dat ook het omgekeerde geldt: ook jij mag niemand verplichten om haar geheim aan jou te vertellen. Je kan het enkel vragen en het respecteren als die persoon het je niet wil zeggen. 

Voel je je uitgesloten of jaloers omdat twee vriendinnen een geheim hebben dat jij niet mag weten? Ga je vriendinnen dan niet verplichten het geheim ook met jou te delen. Maar je kan hen zeker wel vragen om niet met elkaar te staan fluisteren over hun geheim terwijl jij erbij bent. Ze moeten je niet nieuwsgierig willen maken. Of een geheim delen alleen maar om jou uit te sluiten. Dan kan je je erg gekwetst voelen door hun gedrag.

Je hebt beloofd iets geheim te houden maar daar heb je nu spijt van?

Een vriendin heeft jouw geheim doorverteld

We schrijven hier over een ‘vriendin’, maar het kan ook over een ‘vriend’ gaan. 

Nog een vraag?

Meer informatie