Overslaan en naar de inhoud gaan

Kan ik vrienden zijn met iemand die veel ouder of jonger is?

door Awel

Ja, vriendschap met een leeftijdsverschil kan zeker. Let wel op: als de ene minderjarig is (17 of jonger) en de andere meerderjarig (18 of ouder), kan er een machtsverschil zijn.

Je kan leren van elkaar

Op vriendschap staat geen leeftijd. Het is helemaal prima om vrienden te zijn met iemand die jonger of ouder is dan jij.

Het heeft zelfs leuke voordelen: van iemand die ouder is kan je bijvoorbeeld nieuwe dingen leren, en iemand die jonger is, heeft misschien een heel aanstekelijke energie.

Jullie hebben andere ervaringen en een andere kijk op het leven, dat kan ontzettend boeiend zijn!

Belangrijk: je voelt je allebei even oud

Wat wel belangrijk is, is dat jullie gelijkwaardig in de vriendschap staan. Je voelt je allebei even oud. Ook al hebben jullie een leeftijdsverschil van enkele jaren, jullie levenservaringen hebben ervoor gezorgd dat jullie zich even oud of jong voelen.

Er is geen macht of controle door de persoon die ouder is. Er is geen misbruik, alleen maar respect voor elkaar. Jullie staan op gelijke voet en hebben dezelfde waarden en normen.

Om die reden moet je voorzichtig zijn als iemand in de vriendschapsrelatie minderjarig is en de andere meerderjarig. Want je staat dan niet op gelijke voet, want jullie hebben andere rechten.

In zo’n geval is het een goed idee om de ouders of opvoeders van de minderjarige persoon op de hoogte te brengen van jullie vriendschap, en om hun goedkeuring te vragen.

Zijn jullie allebei meerderjarig? Dan kan je zelf beslissen over jullie vriendschap.

FOTO: Tim Mossholder

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie