Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn vriend(in) heeft een nieuwe vriend(in). Ik voel me jaloers.

Je hebt een hele goede vriend. Jullie trekken normaalgezien heel veel met elkaar op. Maar nu heeft je vriend een nieuwe vriend gemaakt. Op woensdag gamen ze altijd samen. Je voelt je jaloers omdat hij die tijd nu niet meer met jou doorbrengt.

Je hebt een vriendin met wie je in de klas en tijdens de speeltijd optrekt. Maar nu heeft ze vriendschap gesloten met een ander meisje. Ze delen geheimen met elkaar. En jij mag die niet weten.
relatie_saboteren-AWEL

Je voelt je jaloers wanneer iemand anders iets heeft dat jij ook wil. Of wanneer je het gevoel hebt dat iemand iets van je afpakt. Je bent jaloers op de nieuwe vriend van jouw vriend omdat hij tijd met hem doorbrengt, omdat ze samen een geheim delen … 

Het is normaal dat mensen zich soms jaloers voelen. Maar het is geen fijn gevoel. Je wil er meestal snel vanaf.

Wat kan je doen? 

Dat hangt af van hoeveel je bent kwijtgeraakt door die nieuwe vriend? 

Ben je maar een klein beetje tijd samen met je vriend kwijt? Of ben je je vriend helemaal kwijt? Of iets ertussenin? 

Stel: Je vriend brengt nog altijd heel veel tijd met jou door. Je bent alleen die woensdagnamiddag kwijt. Dan is hij nog altijd een erg goede vriend. En hij mag ook nieuwe vrienden maken. En jij mag verdrietig zijn om de tijd die je met hem bent verloren. Je kan je vriend wel vertellen dat je jullie woensdagnamiddag samen mist. Maar je kan hem niet verplichten die opnieuw alleen met jou door te brengen. Je moet vooral een manier vinden om met die moeilijke emoties om te gaan

Of je vriend brengt nog tijd met je door, maar meestal is die nieuwe vriend erbij. 

In het ergste geval lijkt het alsof je vriend je heeft laten vallen. Hij brengt nooit meer tijd met je door. Altijd maar met die nieuwe vriend. Kijk even bij Je voelt je buitengesloten of Wanneer je je vriend verloren bent, wat je dan kan doen.  

Het kan ook dat je vriend nog evenveel tijd met je doorbrengt. Maar dat je je jaloers voelt omdat hij nu ook met iemand anders een band heeft. Je bent niet meer zijn enige vriend of zijn beste vriend. Mensen mogen meerdere vrienden hebben. Je mag niemand verplichten alleen maar met jou bevriend te zijn. Dat is wel niet altijd gemakkelijk. Kijk even hoe je kan omgaan met moeilijke emoties. Ga je vriend niet onder druk zetten, of vervelend doen of… want dan bestaat de kans dat hij jullie vriendschap verbreekt. 

Voel je je jaloers omdat je vrienden een geheim delen dat jij niet mag weten? 

We schrijven hier over een ‘vriend’, maar het kan ook over een ‘vriendin’ gaan. 

Nog een vraag?

Meer informatie