Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe vaak per dag moet ik eten?

door Vlaams Instituut Gezond Leven

Je eet per dag best 3 hoofdmaaltijden en max. 2 gezonde tussendoortjes om de honger te stillen. Vind je dat moeilijk? Plan vaste eetmomenten in en eet samen met anderen.

3 hoofdmaaltijden

Start je dag met een gezond ontbijt. Zo geef je je brein terug energie om goed te functioneren en zal je ook beter kunnen presteren op school.

Andere belangrijke hoofdmaaltijden zijn de lunch en de avondmaaltijd. Hier vind je tips voor hoe je een gezonde lunch en warme maaltijd samenstelt.

Sla geen maaltijd over, want dan krijg je honger. En je gaat dan gemakkelijker te veel eten of naar vette of suikerrijke tussendoortjes grijpen. Herkenbaar?

Max. 2 gezonde tussendoortjes

Krijg je toch honger tussen twee maaltijden in? Ga dan voor een gezond tussendoortje. Denk niet altijd aan snoeprepen of koeken. Tussendoortjes kunnen ook gezond zijn: een stuk fruit, worteltjes, een handje noten.

Vermijd dat je de hele dag door gaat snacken en beperk het aantal eetmomenten (maaltijden + tussendoortjes) tot 5 per dag.

Zo kan jouw dag er bijvoorbeeld uit zien:

  • Ontbijt
  • Tussendoortje om 10 uur
  • Lunch
  • Tussendoortje om 16 uur
  • Avondeten

Luister vooral naar je eigen lichaam en hongergevoel!

Eet op vaste tijdstippen en samen met anderen

Plan als dat kan vaste eetmomenten in voor jezelf. Probeer ook om samen met anderen te eten: dat helpt je om regelmaat te houden.

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Andere veelgestelde vragen

Meer informatie