Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe overleef ik mijn maandstonden?

Is het weer zover, de periode van de maand? Je ligt dan liever in je zetel naar muziek te luisteren. Of je plundert de ijskast.

Welke klachten kan je hebben tijdens je maandstonden?

Gelukkig zijn er veel meisjes en vrouwen die geen of geen erge klachten hebben tijdens de maandstonden. Een beetje buikpijn, krampen, rugpijn, hoofdpijn, ... Jezelf een beetje ongemakkelijk voelen is normaal. Spijtig genoeg is dit niet voor iedereen het geval. Bij die meisjes kunnen maandstonden het dagelijks leven even verstoren.

Praat met je huisarts als:

  • je vermoeid of duizelig bent door sterke lange bloedingen
  • je misselijk voelt en/of moet braken
  • je hevige krampen, buikpijn, rugpijn, hoofdpijn en/of migraine hebt

Naast lichamelijke klachten kunnen maandstonden ook een invloed hebben op je humeur en gemoed. Je bent prikkelbaar, zenuwachtig, voelt je niet goed in je vel, hebt last van stemmingswisselingen, …. Jezelf een beetje slecht voelen of jezelf niet 100% in je vel voelen is normaal. Herken je deze dagen echt jezelf niet meer en verandert je humeur en gemoed drastisch? Dan praat je er ook best over met je huisarts.

Sommige meisjes en vrouwen hebben last van de dagen die voor de menstruatie voorafgaan: het premenstrueel syndroom (PMS). Qua humeur is dit de slechtste week: prikkelbaar, jezelf slecht in je vel voelen, moe, hoofdpijn, ….

Wat doe je tegen pijnlijke maandstonden?

  • Warmte verzacht de pijn. Neem een warm bad, blaas met een haardroger over je buik, gebruik een warmwaterkruik of kersenpitkussen.
  • Drink kamillethee of frambozenthee. De stoffen in die soorten thee maken de pijn lichter.
  • Neem een pijnstiller.

Helpen al deze tips niet? Ga dan naar je huisarts.

FOTO: Vladislav Muslakov

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie