Overslaan en naar de inhoud gaan

Moet ik mijn ouders vertellen dat ik een lief heb?

door Awel

Misschien ben je bang je dat je ouders jou te jong vinden? Of dat ze jouw partner niet goed vinden? Dat ze zich teveel gaan moeien, het doorvertellen, of erger nog: je ermee plagen?

Je hoeft je ouders niet per sé meteen in te lichten dat je een liefje hebt. Het is normaal dat je als jongere je verliefdheden en relaties eerder bespreekt met je vrienden dan met je ouders.

Maar er komt een moment waarop je het beter gewoon wel vertelt. Het zijn tenslotte jouw ouders.

Als je minderjarig bent, val je nog onder het ouderlijk gezag. Dat betekent dat je ouders alle belangrijke beslissingen mogen nemen over jou tot je 18 jaar wordt. Ze mogen onder andere beslissen wat je in je vrije tijd doet en met wie je mag omgaan.

Als je bijvoorbeeld wil afspreken met je liefje, heb je daar vaak hun toestemming voor nodig. In principe mogen ze je ook verbieden met bepaalde mensen om te gaan. Ze moeten wel rekening houden met jouw leeftijd, hoe ‘wijs’ je bent, of jouw contact met bijvoorbeeld je liefje goed of slecht voor je is.

Ook los van dit ouderlijk gezag is de mening van je ouders belangrijk. De meeste ouders hebben gewoon het beste met hun kinderen voor.

Lees hier hoe je een gesprek met je ouders best aanpakt.

FOTO: Richard Jaimes

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie