Overslaan en naar de inhoud gaan

Suiker: gezond of niet?

door Vlaams Instituut Gezond Leven

Ons lichaam heeft energie nodig om te overleven.

Waar haal je energie? Uit suikers, maar ook uit andere koolhydraten zoals zetmeel en vezels. En uiteraard ook uit vetten en eiwitten.

Er bestaan verschillende suikers. Die hebben ook andere effecten op je gezondheid.

Goede bronnen van suiker

Fruit, groenten en melk zijn ‘goede’ bronnen van suikers.

Suikers in koekjes, snoep, gesuikerde frisdrank? Die beperk je best. Dat is ook zo voor honing, stroop en fruitsap.

Waarom gezond of ongezond?

Suikers zijn het gezondst als ze verpakt zijn in vezelrijke structuren. Bv. in fruit. Dan neemt je lichaam de suikers trager op.

Wat is niet zo goed voor je lichaam? Grotere pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.

Die krijg je meer door vrije suikers. Dat is omdat je lichaam ze sneller afbreekt en opneemt in je bloed.

Soorten suikers

Vrije suikers: beperken

Welke zijn dat?

  • suiker die jezelf toevoegt: bv. in je thee of op een pannenkoek
  • suiker die de makers toevoegen: bv. in de fabriek op het moment dat de koekjes, gesuikerde frisdrank en veel andere bewerkte producten gemaakt worden.
  • natuurlijke suikers in honing, stroop, fruitsap

Intrinsieke suikers

Deze zijn beter voor je gezondheid.

Ze zitten in groenten en fruit.

Melksuikers

In melkproducten zijn ook al vanzelf suikers aanwezig.

Het is een ‘goede’ bron van suikers.

In melk zitten ook andere nuttige voedingsstoffen: eiwitten, calcium en vitaminen.

Eet je veel suikerrijke producten met vrije suikers?

Dan ga je vaak meer eten of drinken. Dat kan ook onbewust. En dan kan je overgewicht krijgen.

Frisdrank en fruitsap? Die hebben veel vloeibare suikers. Ze gaan ook gemakkelijk binnen, maar geven je niet snel een vol gevoel.

Veel suiker eten en drinken? Je kan een hoger risico hebben op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Suiker zorgt ook sneller voor gaatjes in je tanden.

Hoeveel vrije suikers zitten er in jouw favoriete drankje of tussendoortje?

Ontdek het hieronder:

Meer weten over koolhydraten?

Suiker is een soort koolhydraat. Maar er zijn er nog, bv. zetmeel en vezels. Lees hier meer over koolhydraten!

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie