Overslaan en naar de inhoud gaan

Mag ik zomaar iedereen berichten sturen?

door Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen

Natuurlijk mag je een berichtje sturen naar iemand die je leuk vindt. Maar denk wel na over wat je erin zet. En als die persoon duidelijk maakt dat je moet stoppen, moet je ook stoppen met sturen.

Waarop moet ik dan letten?

  • Stuur geen pikante foto's van jezelf als de andere daar niet om vroeg
  • Stuur niet zomaar welke seksuele dingen je met die persoon wil doen, zonder dat die daarom vroeg
  • Respecteer de grenzen van de andere: als die persoon wil dat je stopt met sturen of bepaalde dingen niet meer stuurt, moet je ook stoppen.

Blijf je toch sturen en verstoor je daarmee de rust van die persoon? Dan ben je eigenlijk aan het stalken, en daar staat een gevangenisstraf op.

Stalking is dus niet alleen 'fysiek lastigvallen', zoals iemand op straat volgen of thuis opwachten. Ook als je iemand digitaal niet met rust laat, door bijvoorbeeld te blijven berichtjes sturen en die via alle sociale media in de gaten te houden.

Mag ik dan niets meer sturen?

Jawel, tuurlijk wel. Maar het is belangrijk dat je rekening houdt met de andere.

Vinden jullie het allebei leuk om sexts naar elkaar te sturen? Doe dat dan gerust. (En bekijk deze tips voor veilig sexten)

Je zal vaak wel aanvoelen of iemand blij is met jouw berichtjes of niet. Twijfel je of je grenzen overschrijdt? Check het dan gewoon even bij die persoon.

FOTO: Vic

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie