Waarom niet?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je ouders je vriendschap afkeuren:
-
Je moeder kent de ouders van je vriend. Ze vindt het heel vervelende mensen en wil zo weinig mogelijk met hen te maken hebben.
-
Je vriend ziet er ‘anders’ uit. Hij heeft tatoeages en piercings. Of net niet, hij ziet er heel erg ‘posh’ uit. Of hij heeft een andere huidskleur. Of hij heeft een ander geloof… En je ouders hebben bepaalde vooroordelen.
-
Je moeder zag misschien dat je vriend drugs gebruikt had, of misschien rook hij naar alcohol, toen hij op bezoek kwam. Ze is bezorgd dat jij ook drugs of alcohol zou gebruiken.
-
Je ouders merken dat je bepaalde ideeën of bepaald gedrag van je vriend overneemt. Zij willen jou graag andere waarden en normen meegeven in het leven.
Probeer een goed gesprek met je ouders te hebben. In het beste geval kan je je ouders toch nog overtuigen om je vriendschap verder te zetten. Of begrijp je hun redenen heel erg goed en kan je gemakkelijker beslissen je vriendschap te beëindigen.
In het slechtste geval blijf je in een soort loyaliteitsconflict zitten. Dat is een moeilijk woord om te zeggen dat je trouw wilt zijn aan twee mensen, maar verplicht wordt om tussen hen te kiezen. En dat is voor jou heel erg lastig. Je kan je vanbinnen ‘verscheurd’ voelen omdat je verschillende kanten uitgetrokken wordt. Moet je trouw zijn aan je vriend. En je vriendschap verderzetten. Desnoods zonder dat je ouders het weten? Of moet je trouw zijn aan je ouders? En de vriendschap beëindigen? Wat je ook doet, iemand zal gekwetst of ontevreden zijn. Zo’n moeilijke keuze noemen we een ethisch dilemma.
Dingen die kunnen meetellen in je beslissing zijn:
-
Hoe belangrijk is deze vriendschap voor je? Gaat het over je allerbeste vriend ooit? Of is dit eerder iemand die je gewoon kent?
-
Hoe belangrijk vinden je ouders het dat je deze vriendschap verbreekt? Zijn ze heel zeker of kunnen jullie er nog over praten en een soort tussenoplossing vinden?
-
Wat vind jij van de redenen die je ouders hebben om je deze vriendschap af te raden of te verbieden? Zijn hun zorgen terecht of onterecht? Kan je hun vooroordelen doorbreken of helemaal niet? Vraag ook eens aan iemand anders wat die ervan vindt. Zorg wel dat het iemand is die zich niet gaat bemoeien zonder dat jij het wil. Die bijvoorbeeld aan je ouders gaat zeggen wat ze moeten doen. Zo wordt het alleen maar erger.
-
De wet zegt dat je je ouders moet gehoorzamen. Want zij hebben het ouderlijk gezag.
-
Hoe goed is de band met je ouders? Hoe erg zal die band beschadigd zijn als je bijvoorbeeld achter hun rug de vriendschap toch verderzet?
-
Wat zijn de andere mogelijke gevolgen als je de vriendschap verderzet of als je de vriendschap verbreekt? Hoe erg zijn die?
-
…
Zoek eventueel iemand met wie je hierover kan praten, die begrijpt wat jij doormaakt, die met je mee kan denken. Misschien is dat een leerkracht die jij vertrouwt, een buur, een familielid …
Die persoon kan eventueel ook bemiddelen. Dat wil zeggen dat hij jou en je ouders als buitenstaander helpt om met elkaar te praten. Hij leidt het gesprek in goede banen en laat jullie samen een oplossing zoeken of afspraken maken.
We schrijven hier over een ‘vriend’, maar het kan ook over een ‘vriendin’ gaan.
Nog een vraag?
Praat erover met andere jongeren
Andere veelgestelde vragen
Meer informatie
Via deze website kom je terecht bij het vertrouwenscentrum kindermishandeling. Zij geven info over wat kindermishandeling precies is, en wat je kan doen.