Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik ben niet goed genoeg voor de ouders van mijn lief. Wat nu?

door Awel

Het kan heel pijnlijk zijn als je merkt dat de ouders van je lief niet volledig achter zijn of haar keuze voor jou staan. Weeg volgende zaken met elkaar af om te beslissen hoe je hier best mee om gaat.

  • Is het nodig dat je contact hebt met zijn/haar ouders? Zijn jullie nog heel jong en is dit een prille relatie? Of zijn jullie al wat ouder en is dit mogelijk een partner voor het leven? In het eerste geval hoef je wellicht niet echt contact met hen te hebben. In het laatste geval moet je er rekening mee houden dat deze mensen deel zullen uitmaken van je leven.

  • Hoe sterk is hun afkeuring? Zijn ze volledig tegen jullie relatie? Of is het eerder dat je in kleine dingen merkt dat het (nog) niet echt klikt tussen jullie? Verandert hun houding naar jou met de tijd? Hoe flexibeler hun houding, hoe meer kans dat het wellicht goed komt eens ze je beter leren kennen. Als je lief minderjarig is, kunnen zijn of haar ouders jullie relatie verbieden.

  • Hoe goed is de relatie van je lief met zijn of haar ouders? Kinderen zijn trouw aan hun ouders. Het kan heel lastig zijn voor je lief om tussen twee vuren te zitten. Kan jij desnoods toestaan dat je lief contact blijft hebben met zijn of haar ouders, eventueel zonder jou erbij? Breken met de ouders is meestal geen goed idee, zeker niet wanneer de relatie van je lief met zijn of haar ouders goed genoeg is. Als je lief een slechte relatie heeft met zijn of haar ouders, is hun oordeel over jou mogelijk minder belangrijk voor hem of haar.

  • Hoe goed kan je lief omgaan met kritiek, opmerkingen van zijn of haar ouders? Kan hij of zij goed grenzen aangeven? Heb je het gevoel dat je lief genoeg opkomt voor jou en jullie relatie, en tegelijk toch de communicatie met zijn of haar ouders open kan houden? Hoe beter je lief grenzen kan aangeven, hoe minder last je wellicht in jullie relatie zal ondervinden van zijn of haar ouders. Als je lief nog heel jong is of moeilijk grenzen kan aangeven, is de impact van zijn of haar ouders op jullie relatie groter.

  • Hoe voel jij je bij hun afkeuring? Heb je veel zelfvertrouwen en kom je zelf uit een warm nest? Dan kan je hun afkeuring misschien gemakkelijker naast je neer leggen. Of heb je eerder het gevoel dat het je zelfvertrouwen afbreekt?

Afhankelijk van het antwoord op bovenstaande vragen, maar ook van jouw buikgevoel, kan je beslissen hoe je het best met deze situatie omgaat:

  • Je kan bijvoorbeeld in de relatie blijven en je niet veel aantrekken van de ouders van je lief. Indien nodig kan je je hart eens luchten bij je vrienden of familie.
  • Je kan in de relatie blijven en even afwachten hoe de situatie evolueert.
  • Je kan in de relatie blijven en duidelijke afspraken maken met je lief over het omgaan met zijn of haar ouders.
  • Je kan de relatie verbreken en op zoek gaan naar een relatie met iemand van wie de ouders wel positief tegenover jou staan.
Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie