Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat als je jouw lief niet genoeg mag zien van je ouders?

door Awel

Wanneer je verliefd bent, breng je graag veel tijd door met je lief. Soms lijkt dat het enige wat er op dat moment nog toe doet. Je ouders daarentegen zitten niet in die verliefde roes en willen afspraken maken. Dat kan heel frustrerend zijn en het kan lijken alsof ze je helemaal niet begrijpen.

Als je hen wil overtuigen, is het goed even in te schatten wat er met je ouders aan de hand is:

  • Wellicht gunnen ze jou je verliefdheid volop, maar denken ze ook aan je toekomst. Ze willen dat je bijvoorbeeld genoeg tijd in je schoolwerk blijft steken.
  • Misschien missen ze jou ook wel een beetje. Bij het opgroeien maak je je stilaan los van je ouders, breng je meer tijd door met leeftijdsgenoten en later met je eigen partner. Ze willen waarschijnlijk ook nog wat tijd met je doorbrengen, nu het nog kan.
  • Mogelijk willen ze je ook nog wat in het oog houden. Hoewel je als jongere erg wijs kan zijn, verlies je in je verliefdheid soms sommige risico’s uit het oog. Misschien willen je ouders voorkomen dat je ervaringen opdoet waar je niet klaar voor bent (bijvoorbeeld: een ongewenste zwangerschap).

Jij wil dus je lief vaker zien. Wat kan je doen?

  • Laat je ouders merken dat je hen respecteert en van hen houdt. Creëer een goede sfeer tussen jullie, bijvoorbeeld door leuke herinneringen op te halen, door hen te helpen met taken in het huishouden, door hen te bedanken voor de dingen die ze voor jou doen… In een positieve sfeer zullen je ouders meer openstaan voor wat je wil vragen.
  • Toon hen dat je verantwoordelijk bent en weet waar je mee bezig bent. Bijvoorbeeld: “Ik wil graag op woensdag een paar uur doorbrengen met mijn lief. Ik vertrek nadat mijn schoolwerk klaar is, en het gaat af van mijn schermtijd.” Als je ouders merken dat ook jij aan de toekomst denkt, zijn ze wellicht geruster.
  • Luister ook naar wat je ouders te zeggen hebben. Als je hen serieus neemt, zullen zij ook beter luisteren naar jou.
  • Probeer je vraag te stellen zonder boos te worden. Zie het als een doel dat je wil bereiken en niet als een strijd. Probeer dus rustig en vriendelijk te blijven ook als je ouders niet (direct) akkoord gaan. Ga niet roepen of schelden.
  • Als je te emotioneel wordt, neem dan even wat tijd om af te koelen bijvoorbeeld door te sporten, en geef ook je ouders de tijd om de spanning kwijt te geraken. Op een rustig moment kan je eventueel je vraag opnieuw stellen.
  • Sta open voor een compromis. Misschien kan je niet bereiken dat je het hele weekend met je lief mag doorbrengen maar lukt het wel om een namiddag in het weekend erbij te krijgen.

Succes!

Lees nog meer tips om te praten met je ouders.

FOTO: Richard Jaimes

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie