Overslaan en naar de inhoud gaan

We waren eerst met twee bevriend, maar nu is er een derde vriend(in) bijgekomen. Het was gemakkelijker met twee.

Je hebt een hechte vriendin. Jullie kunnen uren praten met elkaar. Je kan je diepste geheimen aan haar toevertrouwen. Jullie begrijpen elkaar meteen. En dan … komt er iemand anders bij. Dat is wel even wennen!  

Er zijn 4 mogelijkheden. Hoe zit het bij jou? 

MOGELIJKHEID 1: ZOWEL JIJ ALS JE VRIENDIN VINDEN DIT EEN LEUK MEISJE

afstemmen_Awel

Dit meisje hoort er helemaal bij. Ze mag alles weten wat jullie normaal aan elkaar vertellen. 

Maar je merkt het wel: tegelijk praten met twee vrienden, tegelijk luisteren naar twee vrienden is veel moeilijker. Je moet veel beter opletten, veel meer nadenken … Je moet met meer mensen rekening houden.  

Misschien vond je eerste vriendin het altijd leuk dat je zo enthousiast bent en veel praat. Maar nu merk je dat die nieuwe vriendin dat niet zo leuk vindt. Wat moet je nu? Veel blijven praten of toch wat minderen? Hoe zorg je dat jullie met zijn drieën bij elkaar passen?

Het vraagt wat meer inspanning, en als jullie dat allemaal willen, lukt het wel!  

MOGELIJKHEID 2: JIJ VINDT DIE NIEUWE VRIENDIN LEUK, MAAR JE OORSPRONKELIJKE VRIENDIN VINDT HAAR NIET LEUK. 

Je kan mensen niet dwingen om vrienden te zijn. 

Probeer om met elk van je vrienden afzonderlijk tijd door te brengen. Eventueel naast de tijd die je samen doorbrengt. 

Maak duidelijke afspraken:  

“Ik vind jou leuk, je bent een goede vriendin. Maar ik vind haar ook leuk. Ik wil met jullie allebei tijd doorbrengen. Maar met ons drieën samen krijgen we te vaak ruzie. Dat is voor niemand leuk. In de eerste speeltijd trek ik met jou op. In de tweede speeltijd met haar.”

Stel je vriendin gerust wanneer je merkt dat ze jaloers is: “Je bent echt een goede vriendin!”. 

Doe geen dingen die één van je vrienden onnodig kwetsen. Bijvoorbeeld roddelen over de ene vriendin bij de andere, geheimen doorvertellen, duidelijk laten merken dat de ene vriendin wél een geheim van je mag weten en de andere niet … 

MOGELIJKHEID 3: JOUW VRIENDIN VINDT DIT NIEUWE MEISJE LEUK. VOOR JOU HOEFT HET ECHT NIET! 

Dat is een moeilijke situatie! 

Als je het nodig vindt en durft, dan kan je eerlijk zijn tegen je vriendin. Kijk hier even hoe je zo’n gesprek op een goede manier kan aanpakken

“Het spijt me heel erg, maar ik vind dat nieuwe meisje niet zo leuk.”

Je vriendin wil vast die nieuwe vriendschap ook behouden. Het is in ieder geval niet juist om haar te dwingen deze nieuwe vriendschap te beëindigen. Maar zij kan jou ook niet dwingen om tegen je zin een nieuwe vriendschap te sluiten. 

Misschien kunnen jullie wel afspreken dat ze ook nog afzonderlijk met jou tijd doorbrengt? Het is sowieso wel een beetje verliezen: minder tijd met je vriendin alleen. 

Je durft het haar niet te zeggen? Misschien ben je bang haar vriendschap te verliezen?  

Je laat het zo en probeert met zijn drieën bevriend te zijn. Dat zal soms wel frustrerend zijn. Bijvoorbeeld je kan niet meer alles kwijt aan je vriendin. Iemand luistert mee. Je moet dus wachten tot je nog eens alleen bent met je vriendin. Dat is wel lastig. En je moet ook tijd doorbrengen met iemand die je niet zo leuk vindt… Maar wie weet, dat kan ook wennen … 

Het is ook normaal dat je het niet fijn vindt dat je vriendin plots met iemand anders optrekt. Je voelt je verdrietig, misschien jaloers … Hier kan je vinden wat je zoal kan doen met moeilijke gevoelens

MOGELIJKHEID 4: JULLIE WILLEN GEEN VAN BEIDEN BEVRIEND ZIJN MET DIE NIEUWE PERSOON. MAAR ZE IS ZO OPDRINGERIG!  

Kijk hier even wat je dan kan doen als jullie de vriendschap allebei niet willen

We schrijven hier over een ‘vriendin’, maar het kan ook over een ‘vriend’ gaan. 

Nog een vraag?

Meer informatie