Overslaan en naar de inhoud gaan

Verliefd

Veelgestelde vragen:

VIDEO: Wat is verliefd zijn?

Zenne probeert met Tom De Cock van MNM een antwoord te vinden op de vraag 'Wat is verliefd zijn?!' 💗

Wat is verliefd zijn?

Als je verliefd bent, vind je de ander aantrekkelijk. Aantrekkelijkheid is voor iedereen iets anders.

Ben ik verliefd?

Verliefdheid overkomt je. Het is vooral je lichaam dat je vertelt dat je verliefd bent. Als een aantal van deze dingen voor jou kloppen, dan ben je vast verliefd:

Ik ben verliefd op iemand die veel jonger/ouder is.

Hoe jonger je bent, hoe groter een leeftijdsverschil kan aanvoelen. Een koppel van 63 en 75 zal misschien helemaal niet vinden dat er een leeftijdsverschil tussen hen is, terwijl een koppel van 12 en 15 jaar toch inzit met wat de omgeving van het leeftijdsverschil zal vinden.

Ik ben verliefd op mijn leerkracht.

Het gebeurt vaak dat een leerling verliefd wordt op een leerkracht. Doordat een leerkracht meer ‘macht, kennis, ervaring’ heeft, is hij/zij extra aantrekkelijk. Dat een leerkracht ‘verboden terrein’ is, maakt het nog extra spannend.

Ik ben verliefd op iemand maar ik denk dat hij/zij op een ander geslacht valt.

Het is heel lastig om verliefd te zijn op iemand van wie je denkt dat hij/zij je liefde niet kan beantwoorden.

Ik heb liefdesverdriet. Waarom doet het zoveel pijn?

Het maakt niet uit hoe oud je bent of hoe lang jullie samen waren, afgewezen worden is heel pijnlijk. Wanneer iemand je afwijst, verlies je niet alleen een band, je verliest ook een stukje eigenwaarde.

Wat als je je niet meer verliefd voelt?

Verliefd zijn kan echt een kick geven. In films, romans, series lijkt het trouwens alsof verliefdheid alles is. We vinden het dan jammer als de vlinders weg zijn en we denken dat we onze relatie moeten beëindigen.

Ik ben verliefd op iemand die ik ken, en we chatten al, maar ik wil ook eens in het echt praten.

Chatten of sms’en met iemand is vaak gemakkelijker dan ‘in het echt’ met iemand praten, zeker als je die ander nog niet zo goed kent of wanneer je sterke gevoelens voor die persoon hebt.

Ik heb iemand leuk ontmoet online. Hij/zij wil afspreken in het echt. Ik twijfel of ik dit zou doen.

Als je iemand ontmoet online heb je vaak veel te vertellen en na een tijd komt de vraag om eens af te spreken. Het is spannend en het kan misschien wel het begin zijn van een mooie relatie of een nieuwe vriendschap. Toch zijn er risico's aan verbonden.

Is hij/zij ook op mij?

Kijk naar deze signalen om te ontdekken of de ander verliefd is op jou:

Zou ik het vertellen?

Wanneer je iemand vertelt dat je verliefd bent op hem of haar, stel je je kwetsbaar op. Vóór je deze stap waagt, kan je even bij deze twee vragen stilstaan:

Hoe vraag ik het aan?

Er zijn verschillende manieren om het aan te vragen. Iedereen doet het een beetje op zijn manier.

Wat als ik afgewezen word?

Het maakt niet uit hoe oud je bent of hoe lang jullie samen waren, afgewezen worden is heel pijnlijk.

Geef jezelf de tijd om liefdesverdriet te hebben.

Ik heb het aangevraagd maar ik krijg geen antwoord.

Misschien vindt de ander het moeilijk om jou af te wijzen en je te kwetsen. Maar eigenlijk is een vriendelijke en duidelijke ‘nee’ beter dan geen antwoord en onzekerheid.

Ik heb het aangevraagd en die persoon negeert mij nu.

Genegeerd worden is heel pijnlijk. Het kan jou het gevoel geven dat je niets waard bent, dat je geen controle hebt over je leven of dat je leven geen zin of betekenis heeft. Als het negeren dan nog gebeurt door iemand die veel voor jou betekent, is het extra pijnlijk.

Veelgestelde vragen:

VIDEO: Praten met je lief

JustJade heeft het met Lauren van Galaxy Park over praten met je lief! 💗

Ik weet niet waarover te praten met mijn lief.

Het is normaal dat je in het begin van een relatie niet altijd weet waarover je het kunt hebben met elkaar. Je kent de interesses, de gevoeligheden, … van de ander nog niet.

Mijn lief wil niet praten over onze problemen.

Problemen uitpraten is niet gemakkelijk. Je moet je eigen gevoelens kunnen benoemen en je moet ook kunnen luisteren naar je partner om te ontdekken wat hij/zij voelt of wil. En dan moet je nog eens alles kunnen samen leggen en kalm onderhandelen over een compromis.

Mijn lief antwoordt niet meteen op sms’jes. Wat moet ik dan doen?

Veel mensen hebben hun smartphone altijd bij. Iedere ‘bieb’ spoort ons aan om onze berichten te bekijken én meteen te antwoorden. Je gaat verwachten dat elk berichtje direct beantwoord wordt. Maar zo is er nog weinig kans voor ‘verlangen’.

Wij hebben veel ruzie online, maar in het echt niet. Hoe kan dat?

Wanneer we sms’en, chatten, mailen… kunnen er gemakkelijk misverstanden ontstaan. Dat komt omdat we de persoon met wie we praten niet kunnen zien en horen.

Hoe kan ik (met mijn lief) over moeilijke onderwerpen praten?

We hebben de neiging om moeilijke gesprekken via chat, sms, … te voeren. Dan moeten we de ander niet rechtstreeks aankijken. Toch raden we aan zulke gesprekken ‘in het echt’ te doen.

Veelgestelde vragen:

VIDEO: Verliefdheid en vriendschap

Jade heeft het met Lennart van vtmKzoom over verliefdheid en vriendschap, want die twee dingen... kunnen al eens botsen 😯

Wat als je vrienden de persoon op wie je verliefd bent niet leuk vinden?

Vrienden zijn belangrijk. Je brengt veel tijd met hen door. Het is dus echt niet leuk als je verliefd bent op iemand die jouw vrienden niet zo zien zitten.

Ik ben verliefd op mijn beste vriend(in).

Het gebeurt heel vaak dat iemand verliefd wordt op een beste vriend(in). Want gevoelens van vriendschap, verliefdheid en ook seksuele gevoelens hangen nauw met elkaar samen en beïnvloeden elkaar.

Wat als je beste vriend(in) op jou verliefd is?

Het is moeilijk voor jou én je beste vriend(in) als de één verliefd is en de ander niet. Weet dat je ‘nee’ mag zeggen en dat je dan geen slechte persoon, of een slechte vriend bent!

Mijn vriend(in) en ik zijn verliefd op dezelfde persoon.

Het gebeurt wel vaker dat vrienden/vriendinnen op dezelfde persoon verliefd worden. Vrienden zijn vaak geïnteresseerd in dezelfde dingen en mensen, en jullie leren vaak dezelfde mensen kennen doordat jullie veel samen zijn.

Ik ben verliefd op het lief van mijn beste vriend(in).

Het kan dat je gevoelens krijgt voor het liefje van je vriend(in), en dat is helemaal niet gemakkelijk. We kiezen er niet voor om op iemand verliefd te worden. Maar we kunnen wel kiezen wat we doen met die gevoelens.

Mijn vrienden vinden dat ik te veel tijd doorbreng met mijn lief.

Als je verliefd bent, wil je zoveel mogelijk tijd doorbrengen met je liefje. En dat is ook belangrijk om een hechte relatie op te bouwen. Maar dat is ook zo voor je relatie met je vrienden.

Veelgestelde vragen:

VIDEO: Verliefd zijn kan ook stom zijn

Verliefd zijn kan ook stom zijn, dat weten ook Jade en Tina, die Paulien speelt in 'Thuis'. 💗

Mijn lief lacht mij uit.

In een respectvolle relatie hebben partners aandacht voor elkaar. Dat lukt niet altijd even goed. Soms geven we elkaar niet genoeg aandacht, begrijpen we elkaar verkeerd, ...

Mijn lief heeft veel problemen en ik wil helpen.

Zorg dragen voor elkaar is heel belangrijk in een relatie. Jij kan zelf ook echt groeien door zorg te dragen voor iemand anders, dat geeft zin en betekenis aan je leven. Maar het is wel nodig dat:

Ik heb een naaktfoto gestuurd naar iemand en nu ben ik bang dat die verspreid raakt.

Het gebeurt wel vaker dat je als jongere op een emotioneel moment iets doet en pas achteraf over de mogelijke gevolgen nadenkt. Alle jongeren nemen risico's, dus wees niet te streng voor jezelf.

Ik heb stiekem de berichtjes van mijn lief gezien. Nu ben ik jaloers.

Het is niet leuk om je onzeker te voelen in je relatie. Waar je waarschijnlijk naar op zoek bent, is bevestiging, geruststelling dat de ander jou graag ziet, dat je de moeite waard bent, dat hij of zij zorg voor jou draagt.

Ik ben bedrogen. Wat nu?

Bedrogen worden door je lief is heel pijnlijk. Bijna alle mensen hebben iemand nodig op wie ze kunnen vertrouwen en bij wie ze zich veilig voelen. Als dat vertrouwen wegvalt, zakt de grond onder onze voeten weg.

Hoe maak je het uit?

Iemand afwijzen is niet gemakkelijk. Je wil de ander niet kwetsen, zeker niet als het iemand is met wie je ook mooie dingen beleefd hebt. Of misschien heb je ook schrik voor de mening van vrienden, klasgenoten, …

Veelgestelde vragen:

VIDEO: Je lief en jullie ouders

Als je met iemand een relatie hebt, zijn jullie ouders voor een stukje betrokken. En da's niet altijd gemakkelijk. Vraag het maar aan Zenne en Désirée aka prinses Roos 👑

Wat als je ouders je lief niet zien zitten?

Probeer erover te praten met je ouders. Misschien is jouw indruk anders dan hoe ze zich echt voelen. Misschien kan je een compromis vinden.

Ik ben niet goed genoeg voor de ouders van mijn lief.

Het kan heel pijnlijk zijn als je merkt dat de ouders van je lief niet volledig achter zijn/haar keuze voor jou staan. Je kan een aantal dingen tegen elkaar afwegen om te beslissen hoe je hiermee om zult gaan.

Ik mag mijn lief niet genoeg zien van mijn ouders.

Wanneer je verliefd bent, wil je heel graag veel tijd met je liefje doorbrengen. Soms lijkt dat het enige wat er op dat moment nog toe doet. Je ouders daarentegen zitten niet in die verliefde roes en willen regels en afspraken maken.

Ik durf mijn ouders niet te vertellen dat ik een lief heb.

Misschien ben je bang je dat je ouders jou te jong vinden of dat ze jouw partner niet zullen goedkeuren, of dat ze zich teveel gaan moeien, het doorvertellen, je ermee plagen enz.? Je hoeft je ouders niet per sé meteen in te lichten dat je een liefje hebt.

Hoe praat ik met mijn ouders?

Stappenplan voor een goed gesprek met je ouders.

Ik ben minderjarig en mijn lief meerderjarig. Mogen onze ouders onze relatie verbieden?

De wet zegt dat kinderen tot hun 18 jaar onder het ouderlijk gezag staan. Je ouders mogen dus alle beslissingen nemen over je opvoeding. En dus ook over je relatie met een meerderjarige jongen of meisje.

Veelgestelde vragen:

VIDEO: Irritaties!

Moet je het uitmaken als je lief je irriteert? Zenne en Oscar hebben er zo hun ideeën over.

Mijn lief heeft te weinig aandacht voor mij.

Aandacht hebben voor elkaar is in elke relatie belangrijk. Maar mensen verschillen in hoeveel aandacht krijgen en geven ze genoeg vinden. Het is lastig als jij en je lief daarin verschillen.

Ik voel me soms verstikt door mijn lief. Wat kan ik daaraan doen?

Mensen verschillen in hoeveel aandacht ze willen geven aan en krijgen van hun partner. Het is normaal dat koppels op zoek moeten naar een goed evenwicht hierin.

Ik irriteer mij vaak aan mijn lief. Moet ik het uitmaken?

Ergernissen zijn niet leuk, maar ze komen regelmatig voor in relaties. Wanneer we verliefd zijn, idealiseren we de ander: hij of zij is perfect, we zien geen fouten. Het lijkt wel of we één zijn. Wanneer we uit die verliefde roes komen, zien we ook de verschillen en stilaan de fouten en gebreken van die ander.

Wat als het de ware is?

Het is niet zo dat er ergens op de wereld iemand rondloopt die perfect voor je is. Het goede daaraan is dat je niet op zoek moet naar die ene persoon.

Moet ik van mijn jeugd profiteren?

De jeugdjaren worden vaak gezien als een periode waarin je kan experimenteren met levensstijlen, relaties, … Zo kan je ontdekken wat bij jou past, en kan je later wanneer je volwassen bent meer bindende keuzes maken. Kan je ook experimenteren met relaties/mensen?

Veelgestelde vragen:

Ik ben verliefd op iemand maar ik denk dat hij/zij op een ander geslacht valt.

Het is heel lastig om verliefd te zijn op iemand van wie je denkt dat hij/zij je liefde niet kan beantwoorden.

Hetero, holebi of trans. Ben ik het of ben ik het niet?

Tijdens de puberteit beginnen de meeste jongeren te experimenteren met seks en een seksuele voorkeur te bepalen. Heel wat jongeren twijfelen dan ook weleens of ze nu op hetzelfde, het andere of beide geslachten vallen. Die twijfels zijn normaal.

Recente forumposts

Help verlegen Blozen zweten

hallo, ik ben een meisje van 14 en ben lesbisch. ik heb al 2 maandjes een vriendinnetje. Maar er zit bij mij een de klas een meisje waar ik een beetje gevoelens voor heb maar wil geen relatie met...
lees meer
gepost door Anoniem | 1 uur geleden
9 keer bekeken
1 reactie
3 Geef

Wat moet ik doen om zijn aandacht te trekken?

Hallo, ik ben een meisje van 19 jaar.Mijn beste vriendin is bedrogen geweest zaterdag. En wij waren naar haar vriend zijn huis gegaan en het was inderdaad een meisje daar. En ik ken haar en haar...
lees meer
gepost door Anoniem | 2 uur geleden
5 keer bekeken
0 reacties
0 Geef
Thema's:
Verliefd

Ik voel me slecht

Hey, ik ben een jongen van 15 jaar en ik voel me rotslecht. Een half jaar geleden probeerde ik mezelf van het leven te beroven door m'n polsen door te snijden. Een ex-vriend van me wou me toen helpen...
lees meer
gepost door Anoniem | 15 uur geleden
4 keer bekeken
0 reacties
3 Geef

Houd ze ook van mij?

hallo, ik ben een jongen van 17 jaar oud en ik wil graag iets beginnen met een meisje dat ik ken van de afgelopen 2 jaar op school. tijdens die periode was ik ook wel op haar maar ze had toen al...
lees meer
gepost door Hartige Haai | 18 uur geleden
39 keer bekeken
1 reactie
24 Geef
Thema's:
Verliefd

verliefd op mijn beste vriendin HELP 😥

hallo anderen, ik schaam me hier voor en weet niet wat te doen!! mijn beste vriendin vind ik super lief en leuk en denk dat ik verliefd ben op haar tips altijd welkom in de reacties!!!!!!
lees meer
gepost door Anoniem | 20 uur geleden
14 keer bekeken
1 reactie
27 Geef