Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik ben verliefd op iemand die veel ouder/jonger is. Wat nu?

door Awel

Hoe jonger je bent, hoe groter een leeftijdsverschil kan aanvoelen. Een koppel van 63 en 75 zal misschien helemaal niet vinden dat er een leeftijdsverschil tussen hen is, terwijl een koppel van 12 en 15 jaar toch inzit met wat de omgeving van het leeftijdsverschil vindt.

De samenleving aanvaardt grote leeftijdsverschillen tussen liefdespartners niet altijd. Dat komt omdat de oudere partner vaak meer ‘macht’ heeft dan de jongere. In een relatie moet er genoeg machtsevenwicht zijn, anders bestaat er een kans op partnergeweld of misbruik. Daarom is bijvoorbeeld in de wet vastgelegd dat een meerderjarige geen seks mag hebben met iemand jonger dan 16 (het gaat hier wel over ‘seks’, niet over een relatie zonder seks).

Probeer zelf in te schatten of jij en je geliefde ondanks het leeftijdsverschil evenwaardig genoeg zijn: hebben jullie allebei evenveel te zeggen over de relatie? Of telt de mening van de oudere partner meer? Zegt de een constant aan de ander wat die moet doen en hoe? Of leren jullie allebei van elkaar? Zet de een de ander onder druk om seks te hebben of respecteren jullie elkaars grenzen en tempo?

Probeer ook te luisteren naar wat je vrienden en familie over een eventueel machtsverschil te vertellen hebben. Meestal hebben ze het beste met je voor en kennen ze jou genoeg om een goede inschatting te maken. Als je minderjarig bent, val je bovendien nog onder het ‘ouderlijk gezag’ en moet je in principe gehoorzamen aan je ouders, ook wat betreft jouw relatie. Zij kunnen dus je relatie verbieden ‘als dat in jouw belang is’. In extreme gevallen zal het een rechter zijn die de eindbeslissing neemt over jouw relatie. Komt het zover, neem dan contact op met tZitemzo om jouw rechten te kennen.

Soms kies je er ondanks afkeuring van vrienden en ouders toch voor om een relatie te hebben of verder te zetten, en slaag je erin een respectvolle relatie uit te bouwen ondanks het leeftijdsverschil. Dat is niet gemakkelijk. In het beste geval geven jouw ouders of vrienden nadien toe dat ze fout zaten en je toch volop steunen. Maar als de afkeuring blijft bestaan, verlies je niet alleen de belangrijke steunfiguren in je leven, het kan ook je relatie moeilijker maken.

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie