Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe praat ik over seks met mijn lief?

door Allesoverseks.be

Geef aan hoe ver je wil gaan

Wat is seks voor jou? Misschien is je vlam vastberaden om all the way te gaan maar wil jij kussen en strelen. Vermijd gênante situaties door vooraf aan elkaar te melden waar je klaar voor bent. Respecteer elkaars grenzen. Denk eraan: je mag op elk moment van gedachte veranderen en een striktere of soepelere grens aangeven.

Wees nieuwsgierig

Welke standjes vindt je lief de max? Wat is een echte afknapper? Het kan leuk zijn om voorkeuren, fantasieën en ervaringen uit te wisselen. Zo breek je het ijs om daarna wat serieuzere vragen te stellen.

Bespreek de praktische kant

Durf te bespreken hoe jullie denken over anticonceptie (om niet zwanger te worden) en veilig vrijen (om geen seksueel overdraagbare ziektes te krijgen). De pil, spiraaltje, condooms: check even of jullie daarover dezelfde verwachtingen hebben. Je doet dat best al eens kort voor je in bed duikt, dan laat je je minder meeslepen door je opwinding.

Wees respectvol

Seks maakt iedereen onzeker, ook jouw bedpartner. Kritiek komt dan extra hard aan. Respecteer jezelf maar ook de andere. Probeer zo attent mogelijk te zijn met wat je zegt en doet. Geef af en toe een complimentje om de ander gerust te stellen.

Praten oké, maar hoe dan?

 • Stel vragen. Zo breng je het gesprek op gang zonder zelf al een standpunt in te moeten nemen. Bijvoorbeeld: “Wat vind jij van…?” of “Heb jij al eens…?”

 • Gebruik woorden waar jij je comfortabel bij voelt, of dat nu penis, piet of piemel is. Het belangrijkste is dat je elkaar begrijpt.

 • Er mag gelachen worden. Zeker als je oefent met dirty talk of wat klungelt tijdens de seks kan dit de spanning weghalen. Check wel of de ander zich niet uitgelachen voelt.

 • Wees duidelijk. Hoe vager je bent, hoe meer ruimte voor misverstanden. Leg ook uit waarom iets belangrijk voor je is.

 • Praat vanuit jezelf. Begin je zin met ‘ik’ in plaats van ‘jij’. Dat klinkt minder als kritiek.

 • Het is oké om tijdens de seks instructies te vragen: 'harder of zachter?', 'sneller of trager?'

 • Het is ook oké om instructies te geven: 'een beetje lager', 'een beetje meer naar links'. Hou het wel constructief, je zoekt het samen uit. Je kan ook bij jezelf tonen wat je graag hebt, als jij je daar goed bij voelt.

Gebruik je lichaamstaal

 • Kom dichterbij of trek je terug bij een aanraking. Zo geef je zonder woorden aan of je ergens klaar voor bent.

 • Met je blik, geluiden of ademhaling geef je tijdens de seks subtiel aan wat je leuk vindt en wat niet.

 • Met je handen kun je iemand aanmoedigen, in een bepaalde richting sturen of tegenhouden.

 • Wees ook zelf alert voor die signalen bij je partner.

Stuur een bericht

Durf je het onderwerp niet face to face te bespreken? Dan kan je ook een bericht sturen. Dat is minder confronterend, maar ook wel minder veilig omdat je telefoon in de verkeerde handen kan vallen.

Wil je weten hoe je best initiatief neemt voor een vrijpartij?

Of durf je moeilijk aangeven wat je wil? Check dan de tips op Allesoverseks.be.

FOTO: Mohammed Hassan

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie