Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn vriend(in) heeft iedereen aan diens kant getrokken in onze ruzie.

buitensluiten_awel
Je vriend heeft een smartphone. En jij hebt die per ongeluk laten vallen. Het scherm is helemaal gebroken. Hij is woedend op je. Jij hebt wel al 100 keer ‘sorry’ gezegd, maar het helpt niet. Integendeel, tegen de volgende speeltijd komen ineens andere leerlingen naar je toe. “Wat erg dat jij zijn smartphone kapot hebt gemaakt. Wat stom van je!”. En er komen er nog een paar bij staan die willen weten wat er aan de hand is. En die voegen eraan toe: “Amai, weet jij wel wat dat kost? Waarom doe je nu zoiets? Zo erg voor je vriend!”

Het lijkt wel of iedereen eens zijn gedacht tegen jou moet komen zeggen. En jou moet veroordelen. Iedereen kiest voor je vriend. Dan kan je je heel eenzaam voelen. En boos ook! Want het klopt helemaal niet wat ze over jou zeggen.

“Het is toch per ongeluk gebeurd.”

Je kan wel proberen om hen ook jouw kant van het verhaal te laten horen. Hoe het volgens jou fout gelopen is, om welke reden enz. En wie weet! Misschien slaag je erin een paar mensen, of zelfs meerdere mensen te overtuigen van jouw verhaal. Wat krijgen we dan: een groepje dat de kant van je vriend kiest. Een groepje dat jouw kant kiest. En een heleboel verwijten en meningen die van de ene groep naar de andere geslingerd worden.

Zijn groep: “Hij is echt gemeen! Hij liet zomaar die smartphone vallen.”

Jouw groep: “Nee, denk toch eens na stommeriken! Hij heeft daar toch helemaal niet om gedaan!”

Zijn groep: “Wie is hier de stommerik? Die is keiverdrietig!”

Jouw groep: “Pffff! Overdrijven kan hij wel, ja! Dat is trouwens niet de eerste keer. Weet je nog toen hij …”

Enz.
awel_angst_alleen_zijn

Het probleem of de ruzie wordt meestal alleen maar erger als anderen er zich mee gaan moeien.  

Het is fijn als iemand voor jou kiest en jou begrijpt. Maar dan moet het iemand zijn die zich verder niet bemoeit. Je kan daarom beter je hart luchten bij iemand die jou en jouw vriend niet kent of hem in ieder geval niet zal ‘aanvallen’. 

bemiddelaar_Awel

Als je ruzie hebt met een vriend en als anderen die er niets mee te maken hebben zich gaan moeien, dan kan je het best op zoek gaan naar een bemiddelaar. Dat is iemand die zowel naar jou als naar je vriend kan luisteren. Een bemiddelaar luistert naar jouw verhaal en begrijpt jou. En hij luistert naar jouw vriend en begrijpt hem ook. Het is een buitenstaander die jullie kan helpen om samen een goed gesprek te hebben en die eventueel helpt om zelf een oplossing te vinden. 

Wanneer een ruzie uitmondt in pesten kan je het best iemand op de hoogte brengen die de macht heeft om het pesten te doen stoppen. Je leerkracht, de directie, de politie … 

We schrijven hier over een ‘vriend’, maar het kan ook over een ‘vriendin’ gaan. 

Nog een vraag?

Meer informatie