Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik pas niet zo goed bij mijn vrienden. Wat nu?

“Ik hou van drukte! … Maar mijn vrienden zijn allemaal zo stil. Die willen niet mee naar fuiven en zo. Pas ik wel bij hen?”

“Ik ben bruin en mijn vrienden wit… Ik voel me niet thuis bij hen.”

“Mijn vrienden doen dikwijls zo kinderachtig! Ik voel me veel volwassener.”

“Ik heb al veel meegemaakt in mijn leven, maar mijn vrienden begrijpen dat niet. Ik ben zo anders.”

Verschillen zorgen vaak voor wrevel, voor misverstanden …Doorgaans schiet je het best op met mensen op wie je lijkt. Met wie je ‘overeenkomt’. Dat is gewoon gemakkelijker.  

Waarom heb je dan vrienden die zo van je verschillen? Omdat je vrienden wordt met mensen met wie je tijd doorbrengt, met wie je op hetzelfde moment op dezelfde plaats bent. Je klasgenoten, jongeren van de sportclub, van de jeugdbeweging, … Met een beetje geluk zitten daar genoeg mensen bij die voldoende op jou lijken. Maar evengoed is iedereen erg anders dan jou. 

Die verschillen kunnen ook verrijkend zijn. Je leert andere mensen, andere dingen kennen. Je leert dat je op een andere manier in het leven kan staan. Je leert dat andere mensen anders over dingen denken enz. 

Jij houdt er nogal van om in het weekend gewoon rustig in de zetel te hangen. Tablet erbij. Op het gemak, gamen, samen met vrienden. Op een kamp leerde je een nieuwe vriend kennen. Die kan echt niet stilzitten! “Ga je mee, zaterdag, mountainbiken? Je mag de fiets van mijn broer lenen!” Je hebt er niet heel erg veel zin in, maar je gaat mee. En je blijkt het nog heel erg leuk te vinden ook!

Kortom: We denken dat het belangrijk is om je goed te voelen bij je vrienden. Dat je op zoek gaat naar mensen met wie je overeenkomt. Dat je voldoende vrienden hebt bij wie je je thuis voelt

Zorg daarnaast ook voor die vriendschap die minder gemakkelijk is, die je een beetje uitdaagt, die je leert dat de wereld ook anders bekeken en ervaren kan worden.  

Soms is het verschil te groot. Dit kan je doen als er ruzie door komt. 

Als je je slecht in je vel voelt door deze vriendschap, dan kan het beter zijn om de vriendschap te beëindigen en nieuwe vrienden te zoeken die minder van je verschillen.

twijfel_Awel

Als je twijfelt of je wel of niet bij bepaalde vrienden past, vraag dan eens aan iemand die jij vertrouwt wat hij of zij ervan vindt. 

Nog een vraag?

Meer informatie