Het kan er al eens onvriendelijk aan toegaan in een vriendschap:
- “Hé maat, kijk uit je doppen! Hoe is ’t mogelijk dat je die bal hebt laten passeren!!!”
- “Oh my god, dat is toch niet mooi gezongen! Dacht jij echt dat je mooi kon zingen?”
- “Ik beslis. We spelen tikkertje!”
En jij durft er niets op te zeggen.
Het is niet fijn als het je overkomt. In iedere vriendschap wordt wel eens iets gezegd dat kwetsend is.
Je één keer laten doen door je vrienden is niet zo erg. Maar gebeurt het vaak? Dan begin je je misschien gefrustreerd en machteloos te voelen. Of dan krijg je minder zelfvertrouwen.
Wat kan ik doen?
Dat hangt af van de reden waarom je je laat doen door je vrienden:
Mijn persoonlijkheid is gewoon anders
Misschien zijn jouw vrienden gewoon ‘anders’. Ze weten goed wat ze willen, zeggen gemakkelijk hun gedacht, zijn niet bang om voor hun eigen belang te gaan…
Het kan dat jij wat meer tijd nodig hebt om te weten wat je wil. Of dat je niet zo graag in het middelpunt staat en daarom minder jouw gedacht zegt. Misschien hou je liever rekening met anderen en cijfer je jezelf gemakkelijker weg.
Mensen mogen verschillen. Jouw vrienden zijn misschien dominanter, maar daarom geen slechte mensen.
Jij bent misschien meer meegaand. Daar is ook niets mis mee! Jullie hebben gewoon een verschillende persoonlijkheid.
Maar soms is het verschil te groot en word je ongelukkig van een vriendschap. Je kan dan wel proberen om er eens over te praten met een van je vrienden. Misschien lukt het om meer rekening te houden met jou.
Een persoonlijkheid helemaal veranderen? Dat kan eigenlijk niet. Probeer daarom ook meer tijd door te brengen met andere vrienden die meer op je lijken.
Mijn vrienden hebben meer macht
Je vrienden kunnen letterlijk veel sterker, groter, gespierder … zijn. Het kan ook dat ze populairder zijn. Dan hebben je vrienden meer macht en kunnen ze die ook gebruiken.
Durf je niet voor jezelf op te komen omdat je bang bent? Bijvoorbeeld om neergehaald of uitgesloten te worden? Als je bang bent voor je vrienden, dan klopt het niet. Dat is eigenlijk geen vriendschap.
Je kan zo'n vriendschap stilletjes beëindigen en meer optrekken met andere vrienden die ongeveer evenveel macht als jij hebben.
Ik heb weinig zelfvertrouwen
Je laat je doen omdat je toch niet veel kan veranderen aan de mensen en de wereld om je heen? Het doet er niet toe wat je doet of wat je zegt. Het maakt toch geen verschil. Waarom moeite doen? Dan word je toch alleen maar teleurgesteld.
Herken je dit soort gedachten? Dan heb je misschien last van een weinig zelfvertrouwen. En van aangeleerde hulpeloosheid.
Dat wil zeggen:
- je voelt je hulpeloos
- je bent niet geboren met dat gevoel. Het is je aangeleerd. Je maakte meerdere keren in je leven mee dat je iets niet kon veranderen. Zo leerde je je hulpeloos voelen.
Op de lagere school heb je nooit goede vrienden gehad. Je hebt van alles geprobeerd: Jezelf veranderen om beter bij je klasgenoten te passen. Kinderen bij je thuis uitgenodigd die je niet eens fijn vond. Vriendschap proberen sluiten met die persoon die altijd alleen stond. Maar het is nooit gelukt. Nu zit je in het middelbaar en doe je geen moeite meer. Blijkbaar ben jij iemand die geen vrienden kan maken.
Dat is wat jij nu denkt. Maar er is een heel grote kans dat die gedachte fout is. Je kan gewoon veel pech hebben gehad op de lagere school. Misschien omdat er geen kinderen zaten die goed bij jou pasten.
Wat jammer dat je nu geen moeite doet om contact te zoeken. Die toffe klasgenoot zou je allerbeste vriend(in) ooit kunnen worden!
Heb je heel veel last van moedeloze, hopeloze gedachten? Soms is professionele hulp nodig, bijvoorbeeld bij het JAC of TEJO. Want wat aangeleerd is, kan je ook weer afleren.
Ik durf niet zoveel
Je denkt dat je wel dingen kan zeggen of doen waardoor je vrienden meer rekening met je houden, maar je durft gewoon niet? Misschien ben je niet helemaal overtuigd dat jij er ook mag zijn? Dat jij ook dingen mag willen? Dat anderen ook met jou rekening moeten houden?
Dan kan het helpen om te werken aan je eigenwaarde. Op de site van NokNok kan je zelf aan de slag.
Soms is het nodig dat iemand jou helpt. Dat vraagt wel een beetje tijd. Want soms moet je eerst een goede band met iemand opbouwen om te voelen dat jij er ook mag zijn. En dat je het durft te geloven. Bijvoorbeeld bij een psycholoog. Wist je dat je gratis en anoniem terecht kan bij TEJO?
Je kan al eens oefenen: tips over hoe je voor jezelf kan opkomen.
FOTO: Pedram Normohamadian
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.