Bijna iedereen heeft er weleens last van. Maar wanneer je dit voortdurend ervaart, kan dit je hinderen en slecht laten voelen. Bepaalde negatieve ervaringen kunnen ervoor zorgen dat het vertrouwen in jezelf afbrokkelt. Negatieve gedachten steken dan steeds vaker de kop op. Ook wanneer je je emotioneel niet zo goed voelt, kan dit ervoor zorgen dat je (tijdelijk) minder zelfvertrouwen ervaart.
Een te laag zelfbeeld/weinig zelfvertrouwen is vaak aangeleerd door bepaalde negatieve ervaringen. Niemand wordt hiermee geboren. Wat je kan aanleren, kan je ook afleren. Dit kan je doen door op een andere manier te leren kijken naar jezelf, je omgeving en de wereld. Als je in jezelf gelooft, kan je zowel met successen als met onvermijdelijke tegenvallers in het leven omgaan. Bovendien ontdek je je eigen mogelijkheden beter en dat leidt tot zelfontwikkeling. Dit laatste geeft uiteindelijk heel veel voldoening.
Enkele tips om de negatieve gedachten over jezelf te doorbreken:
- Ken je positieve eigenschappen! Noteer ze en lees het lijstje geregeld door.
- Ken je successen! Meestal onthouden we enkel wat tegenviel, maar er zijn ook zo veel dingen die wel gelukt zijn.
- Vergelijk jezelf niet met anderen, maar met jezelf op een vroeger tijdstip. Kijk naar de evolutie die je gemaakt hebt! Het proces is bovendien belangrijker dan het uiteindelijke resultaat.
- Bepaal jouw maatstaven naar succes en volg die ook. Bepaal zelf wat je wil bereiken en niet die van anderen of de samenleving.
- Blijf realistisch t.o.v. je eigen mogelijkheden. Stel uitdagende doelen maar hou het realistisch.
- Probeer niet om iemand anders te worden maar haal het beste uit jezelf!
- Vind jezelf de moeite waard en kraak jezelf niet af! Hou niet enkel van je dierbaren maar ook van jezelf!
- Hou op met gedachtelezen, je weet toch niet wat de ander denkt! Zie geen spoken waar er geen zijn.
- Ga niet altijd voor 10 op 10; 7 op 10 is ook nog geslaagd met onderscheiding! Perfectionisme leidt vaak tot onnodige stress.
- Ontspan en zorg goed voor jezelf.
- Laat kritiek bezinken, het zegt iets over je gedrag niets over wie je bent. Misschien kan je er zelfs iets van leren. Let wel: de criticus heeft niet altijd gelijk.
- Vecht tegen je eigen, interne criticus en zeg tegen jezelf 'Ik kan het', 'Ik ben de moeite waard'... Langzaamaan zal het stemmetje in jezelf meer positief uit de hoek komen.
- Minimaliseer complimenten niet.
- Stel grenzen. Als je ergens mee zit, verwoord dan hoe je je voelt en waarmee je precies moeite hebt.
- Denk niet zwart-wit: er zijn nog zo veel grijswaarden ertussen.
- Sta open voor andere mensen. Let eens op wat mensen goed doen i.p.v. slecht en vergroot je vertrouwen in de mens op zich.
- Investeer in je persoonlijke ontwikkeling. Lees boeken of volg cursussen hierover.
Kortom richt je op het positieve in plaats van op het negatieve. Het komt er eigenlijk op neer dat je je eigen gedachten opnieuw moet programmeren. In het begin zal het niet gemakkelijk zijn, probeer het dan gewoon stap voor stap. Oefening baart kunst. Langzaam zal je zelfvertrouwen groeien en zal een aanmoedigende gedachte spontaan in je opkomen waar je het niet verwacht.
Als je voelt dat je tegen je onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen blijft vechten, consulteer dan een psycholoog of therapeut. Deze kan je met een voor jouw geschikte therapie verder helpen. Ook kan je even langsgaan bij het jongerenonthaal van het JAC: www.jac.be.
Nog een vraag?
Praat erover met andere jongeren
Andere veelgestelde vragen
Meer informatie
Je bent jong en je kan heel wat aan. Hier vind je informatie en opdrachten om je goed in je vel te voelen. Ga zelf aan de slag en zoek de tips die je het meest aanspreken. Ook voor een dipje of een tegenslag kan je hier terecht.
Zorg jij goed voor jezelf? Enkele tips om mee aan de slag te gaan...
Via Grip op je Dip vind je allerlei tips en informatie over dips en depressies. Je kunt ook mailen met een dipdeskundige en anoniem in contact komen met jongeren die ook een dip hebben.
Plant een herinneringsboom en bewaar zo online jouw herinneringen aan een overledene. Om een account aan te maken heb je even de hulp van een ouder nodig, maar daarna kan je eindeloos zelf aan de slag.
Heb je als jongere een broer, zus, ouder, vriend of iemand anders dierbaar verloren? Missing you helpt jou graag verder met dit verdriet om te gaan, en brengt je – als je dat wil – op verschillende manieren in contact met andere jongeren in dezelfde situatie.
Een leuke gratis game die je ondersteunt om de juiste balans te vinden in deze mentaal veeleisende tijden!
Met de gevoelsthermometer kan je je gevoelens registreren en er taal aan geven. Je kan opvolgen hoe je je voelt in een bepaalde situatie, krijgt er beter zicht op en kan er ook over communiceren, bv. met een hulpverlener.
38 vragen of 'gespreksstarters' om te praten over hoe het écht met je gaat.