Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik heb het moeilijk in mijn kot. Wat kan ik doen?

Door de Coronamaatregelen is de wereld zoals we die kennen helemaal anders. Er wordt gevraagd om zo veel mogelijk thuis te blijven en je zo weinig mogelijk te verplaatsen. Deze quarantaine is nodig en noodzakelijk, maar het kan ook voor verwarring, stress, eenzaamheid en angst zorgen.

In deze periode is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dit is niet alleen zorgen dat je niet besmet geraakt, maar ook aandacht hebben voor je mentale gezondheid.

Tips om thuis goed voor jezelf te zorgen

  • Blijf bewegen: ga wandelen, joggen of fietsen. Of doe een home work-out (als je dit opzoekt op Youtube vind je leuke filmpjes om jou hierbij te helpen). Kies een vast moment uit (bijvoorbeeld 's ochtends voor het ontbijt, of in de namiddag wanneer het allemaal wat veel wordt) en spreek af met jezelf dat je er niet van zal afwijken.
  • Blijf in contact met je vrienden: via sms, WhatsApp, Messenger, Skype. Of stuur een oldschool briefje!
  • Steek routine in je dag: plan momenten waarop je huiswerk en schooltaken maakt, waarop je ontspant, met je vriendin belt, eet, ... hoe meer structuur, hoe minder verwarrend deze periode kan aanvoelen
Ik zit echt in een dip. Het gaat maar niet over.

Weet dat iedereen wel eens een mindere dag of zelfs een langere donkere periode heeft. Echt waar, we laten het zelden aan de buitenwereld zien, maar we hebben allemaal onze portie baaldagen.  

Sta jezelf toe om het allemaal eens goed te voelen. Dat is nodig zodat je daarna weer verder kan. Gun jezelf een dagje in bed. Ween een paar keer goed... Maar dan is het dus belangrijk dat je er stilletjes aan weer uit geraakt. Dat kan je doen door op zoek te gaan naar positiviteit

  • Op Instagram vind je mensen met verschillende ervaringen en verhalen. Zit je graag op social media? Volg dan mensen die er nu terug bovenop zijn. Vermijd profielen die je naar beneden trekken, of helemaal het omgekeerde: profielen die er perfect uitzien en jou jaloers maken. Zoek naar accounts waarin je jezelf herkent, maar die je toch met een hoopvol gevoel achterlaten! Googel eens ‘feel good instagram accounts’ of ‘inspirational instagram accounts’. 
  • Ga ook bij jezelf terug op zoek naar het positieve. Hoe wil jij dat je toekomstige ik zich voelt? Hoe concreter je weet wat je wil, hoe beter je daarop kan focussen, in plaats van op donkere gedachten. Schrijf jouw dromen neer. Zo staan ze alvast op papier. Hoe vaker je bezig bent met wat je wil in plaats van wat je niet wil, hoe meer jouw focus ook naar daar zal verschuiven. 
  • Geef jezelf ‘s ochtends tien complimenten. Stop niet voordat je er tien hebt bereikt! 
  • Onderneem actie. Heel veel mensen denken dat je eerst geïnspireerd moet zijn om actie te kunnen ondernemen, maar eigenlijk is het net omgekeerd: zodra je íets doet (hoe klein ook), komt er weer een nieuwe gedachte op en kan je in gang geraken. Wil je bijvoorbeeld een tekening maken, leg jezelf dan niet de druk op dat het meteen prachtig moet zijn. Zet gewoon pen op papier en zie wat er gebeurt. Je kan het daarna lelijk vinden of mooi, maar zeker is dat er anders niets op papier had gestaan en je dus geen stap verder was gekomen. 
  • Splits jouw doelen dus op in de allerkleinste stapjes. Wil je meer buiten komen? Begin met vijf minuutjes op je dorpel te zitten. Wil je meer sporten? Doe je sportschoenen aan en voel wat er gebeurt, of begin bij het luisteren naar motiverende sportmuziek. Misschien ga je daardoor niet lopen, maar begin je wel automatisch te shaken voor een paar minuutjes: voila je hebt al gewonnen! 
  • En dan is er natuurlijk dat cliché, praat erover. Maar het is een cliché om een reden. Door je gedachten te delen krijg je er meer vat op. Je begrijpt je gevoelens beter en dat lucht op. Soms is het wat spannend om over zo’n onderwerp te beginnen, maar laat je niet tegenhouden door negatieve gedachten. Ga ervoor, je zult zien dat het deugd doet! Durf je er niet goed over te praten met iemand uit je omgeving? Bij Awel kan je praten, chatten of mailen met iemand die je niet kent. Volledig anoniem en gratis. Zij luisteren naar je zonder te oordelen. Vooral als jouw dip echt lang blijft duren, is het belangrijk dat je iemand vindt aan wie je het allemaal eens kan zeggen.

Op WAT WAT vind je nog veel meer artikels om deze periode goed door te komen, zoals tips bij:

Recente forumposts

denken jullie soms ook ....

denken jullie soms ook: waarom ben ik in godsbaam op deze website zo lang bezig??? of ben ik de enige
lees meer
gepost door Sportieve Raaf | 5 uur geleden
15 keer bekeken
2 reacties
24 Geef

wanna be like kylie

hii, ik wil heel graag later worden zoals kylie jenner, maar ik weet niet echt hoe ik kan ontdekt worden... Ik zeg niet dat ik even veel geld enz wil hebben maar ik wil gewoon dezelfde job zoals haar...
lees meer
gepost door Pikante Poema | 5 uur geleden
8 keer bekeken
2 reacties
26 Geef

In zijn hoofd kijken

hallo allenmaal ik ben een jongen van 14 en ik ben al een beetje lang verlieft op een jongen in men klas . ik ben niet zeker of hij mij leuk vind en ik ga het hem beter niet vragen . weet iemand hoe...
lees meer
gepost door Moderne Bizon | 6 uur geleden
13 keer bekeken
1 reactie
24 Geef

suicide

hoi hier ben ik weer misschien veel berichten maar ja dus misschien weet je al van mijn vorige berichten dat ik in een depressie zit en zelfmoordgedachtes heb en mezelf snij maar vandaag had ik...
lees meer
gepost door Fluffy Tuktuk | 6 uur geleden
16 keer bekeken
1 reactie
24 Geef

Alleen

Hallo, mijn papa heeft vroeger erge dingen gedaan en dat is nu twee jaar geleden. Ik dacht dat ik er over heen was, maar eerlijk gezecht denk ik dat niet. Ik heb het gevoel dat niemand me kan...
lees meer
gepost door Knusse Raaf | 7 uur geleden
28 keer bekeken
2 reacties
25 Geef

Nog een vraag?

Meer informatie