Je wil graag bij een groepje horen. Maar het lukt je niet. Ze sluiten je uit, negeren je. Misschien word je zelfs gepest.
Waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd: je draagt de juiste kleren, je bent vriendelijk of net een beetje stoerder … Je past je zoveel mogelijk aan om net als de jongeren in het groepje te zijn. Je bent de perfecte kandidaat! … En toch moeten ze je niet.
Dat kan heel erg zwaar zijn. Je kan je erg gefrustreerd, boos, verdrietig, of eenzaam voelen …
Om bij een groep te horen, is het van belang je een beetje aan te passen. Maar als je jezelf heel erg moet veranderen, en er dan bovendien nóg niet bij hoort, dan is het niet OK. Dan is het beter het niet langer te proberen. Je moet immers ook voldoende jezelf kunnen blijven. En je zelfvertrouwen kreeg nu misschien al een deuk. Het moet niet helemaal kelderen!
Wat kan je wel doen?
Het kan dat je gewoon pech hebt. Er is op je school bijvoorbeeld niemand met wie het echt klikt. Probeer dan elders vrienden te maken. Je kan eventueel ook veranderen van school als je weet dat er daar wel jongeren zitten met wie het klikt.
Soms kan het echter nodig zijn om eerst aan je zelfvertrouwen te werken. Net zolang tot je er zelf (weer) helemaal van overtuigd bent: “Ik ben de moeite waard!”.
Maar ja, daar heb je toch ook wel andere mensen bij nodig. Breng tijd door met mensen die jou een goed gevoel over jezelf geven. Misschien zijn dat je ouders, een neef, een meisje uit je buurt, een leidster uit de jeugdbeweging, een leerkracht in de muziekschool, de coach van je volleybalploeg, een leerling uit het jaar boven je …
Zijn er niet voldoende mensen in je leven bij wie je je goed voelt? Dan kan het nodig zijn professionele hulp te zoeken. Iemand die met jou op zoek gaan naar wat er anders kan, zodat ook jij een goed leven kan hebben. Je kan bijvoorbeeld gratis en vaak ook anoniem terecht bij het Jongeren Advies Centrum (JAC).
Word je gepest? Kijk even wat je kan doen.
Nog een vraag?
Praat erover met andere jongeren
Andere veelgestelde vragen
Meer informatie
In deze noknok.be oefening som jij voor jezelf op wat je van een vriend verwacht en wat jij een vriend kan geven. Zo leer je voor jezelf wat jij onder vriendschap verstaat.
Krijg jij angstzweet bij het idee helemaal alleen op kamp te gaan of ben jij een babbelkous die gemakkelijk nieuwe vrienden maakt?
In deze eerste aflevering van Onderons ontdek je hoe je vrienden maakt en vooral hoe je ze houdt.