Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie ben je?

Als jongere sta je voor de taak te ontdekken wie je bent. Je denkt veel na over hoe andere mensen je zien, wat ze van je vinden, wat jij daar zelf van vindt. “Klopt het allemaal wel? Ben je echt wel zo?” Wat zijn jouw eigenschappen, jouw talenten? Wie wil je zijn? Waar wil je bij horen? Wat vind je leuk en wat niet? Welk gedrag vind jij goed of fout? Waar wil jij je voor in zetten in je leven? Beetje bij beetje ontdek je het antwoord op die vragen. 

Andere mensen zijn daarbij heel belangrijk. Je ouders vertellen je van jongs af aan hoe zij jou zien, wat ze van je vinden, wat ze graag anders hadden gezien. Maar ook je broers of zussen, je leerkrachten, je ruimere familie, je leider in de jeugdbeweging, je coach op de sportclub… Heel wat mensen vertellen je hoe jij volgens hen bent.  

“Wat ben jij vreselijk slordig!

“Ik ben trots op je dat je zo je best doet om dat nieuwe meisje op school welkom te heten!”

“Word toch niet zo snel boos!”

“Wauw! Jij bent echt een kei in wiskunde!”

Vanaf de puberteit zijn vrienden daarbij heel belangrijk. Je neemt wat afstand van je ouders om je eigen weg te zoeken. Maar je hebt meestal ook nog geen vaste partner met wie je je leven kan delen. Dus zijn je vrienden op dit moment je belangrijkste metgezellen in deze zoektocht. Ze hebben het niet altijd juist, maar ze vormen wel samen het beeld dat je van jezelf hebt.  

Voor sommigen is het een lastige zoektocht. Maar het kan ook rustig verlopen. Wat telt, is dat je op voldoende momenten het gevoel hebt dat het klopt wie jij bent. Mensen zijn van dag tot dag verschillend, maar je moet toch het gevoel hebben dat jij nog dezelfde persoon bent als wie je gisteren was en wie je morgen zal zijn. Natuurlijk verander je nog doorheen je leven door alle ervaringen die je opdoet, door veranderingen in je leven, door het contact met allerhande mensen die je iets over jezelf vertellen… Maar het mag niet zo bruusk, onverwacht en snel gaan, dat je jezelf niet meer herkent. 

Kijk maar eens in je brein voor meer info! 

Je persoonlijkheid 

Wie ben jij? Er zijn een aantal eigenschappen die we dikwijls gebruiken om te zeggen hoe iemand is. The big five! We sommen ze hier even op en leggen ze daarna uit: 

  1. Waar haal jij je energie uit?  

  1. Hoe aangenaam ben je? 

  1. Hoe zorgvuldig ben je? 

  1. Hoe gemakkelijk geraak je uit je evenwicht door wat je allemaal voelt? 

  1. Hoe sta je tegenover nieuwe ervaringen? 

WAAR HAAL JIJ JE ENERGIE UIT? 
“Ik houd ervan veel mensen te ontmoeten! Als ik te lang alleen thuis zit, word ik ongelukkig.”

“Wat vreemd! Bij mij is het omgekeerd. Na een drukke dag wil ik echt niemand meer zien en sluit ik me op in mijn kamer…”

Niets vreemd aan! Mensen verschillen van elkaar. Eén belangrijk verschil tussen mensen is hoe fel ze reageren op ‘prikkels’. Hoeveel ze voelen bij alles wat ze zien, ruiken, horen, aanraken en proeven. 

Er zijn mensen die energie krijgen van drukte, van heel veel prikkels. En er zijn mensen die er doodmoe van worden. De eerste groep noemt men met een moeilijke naam ‘extravert’. Kort door de bocht: uitbundig. De tweede groep ‘introvert’. Of ook heel kort door de bocht: ingetogen. 

Extravert wil zeggen ‘op de buitenwereld gericht’. Het komt van de Latijnse woorden ‘extra’ (buiten) en ‘vertere’ (keren). Ben je extravert, dan verzamel je zoveel mogelijk contact met de buitenwereld, met andere mensen. Je wil van alles beleven, allerlei activiteiten ondernemen. 

Introvert is het omgekeerde. ‘Intro’ betekent ‘binnen’ in het Latijn. Als je introvert bent, dan ben je ‘naar binnen gericht’. Dan ben je veel meer bezig met wat er in jouw hoofd, hart, lichaam gaande is. Introverte mensen hebben ook contact met andere mensen nodig. Maar dat kost hun energie. Dus hebben ze meer tijd alleen nodig om terug ‘op te laden’. 

Willen we het nog wat moelijker maken? 

Ben jij één van die jongeren die niet kan beslissen of je nu extravert of introvert bent? Dat is heel normaal. Veel mensen zijn op bepaalde momenten graag alleen. En op andere momenten willen ze graag veel mensen zien. Of je houdt je heel rustig in een nieuwe groep. Je wil die nieuwe mensen graag eerst even bestuderen. Maar bij je vertrouwde vrienden ben je de grootste babbelaar! Veel mensen zitten er dus wat tussenin. Ze zijn op het ene moment eerder introvert, en op het andere moment meer extravert. Jawel! Ook daar bestaat een woord voor: ambivert! ‘Ambi’ betekent ‘allebei’. Ambivert is dus ‘gericht naar beide kanten, zowel naar binnen als naar buiten’. 

HOE AANGENAAM BEN JE? 

Ben jij zo iemand waar anderen graag bij zijn? Omdat je goed rekening met hen houdt en zorgt dat het fijn is voor iedereen? Je bent vriendelijk? Je leeft gemakkelijk met hen mee bij alles wat ze meemaken? Je doet gemakkelijk iets voor een ander? Je bent ook mild en oordeelt niet te streng over anderen? Dan ben je aangenaam! 

Voor de ene persoon is het gemakkelijker om aangenaam te zijn dan voor de andere. Bij sommigen gaat het gewoon vanzelf. De meeste mensen moeten er toch op zijn minst een klein beetje moeite voor doen. En iedereen kan wel eens een mindere dag hebben. 

Maar het kan ook zijn dat jij je veel meer herkent in het omgekeerde: Je bent iemand die liever zijn eigen gang gaat, zonder rekening te moeten houden met anderen. Eigenzinnig. Anderen moeten niet te veel van je vragen, want dan word je zenuwachtig. Je hebt er het geduld niet voor. Je bent meer iemand die sterk vasthoudt aan je eigen mening, en ervoor uitkomt. Je botst gemakkelijk met anderen. Of je houdt liever afstand en bemoeit je gewoon met je eigen zaken. 

We zijn geneigd positiever te denken over iemand die aangenaam is dan over iemand die eigenzinnig is. Maar voor een goed draaien van deze wereld hebben we verschillende soorten mensen nodig. Het is belangrijk dat er ook mensen zijn die tegen de stroom in durven te gaan, of die er niet mee inzitten al hun tijd en energie te besteden aan hun eigen project.  

Bovendien zitten de meeste mensen er een beetje tussenin. 

HOE ZORGVULDIG BEN JE? 
Je krijgt huiswerk. Wat doe je?

Denk je: “OK. Het is huiswerk, dus het moet gemaakt worden.” Je stelt een planning op, begint er op tijd aan, zorgt dat je alles nauwkeurig hebt gemaakt, leest alles nog eens na…Stopt het netjes in je boekentas en levert het op tijd in.

Of denk je: “Joehoe! Thuis! Filmpjes kijken!” Je vergeet dat je huiswerk hebt, tot je moeder ernaar vraagt. En dan… vergeet je het weer. Je komt op school. Je verzint een reden waarom je geen huiswerk kan indienen. Je krijgt een nieuwe kans van je leerkracht, maar je vergeet het weer. Enz. OK, dat is dan een nul. Ah ja…

De meeste mensen zitten ergens tussen heel erg zorgvuldig en gewetensvol zijn en nergens om geven. 

HOE GEMAKKELIJK GERAAK JE UIT JE EVENWICHT DOOR WAT JE ALLEMAAL VOELT? 

Ben jij gemakkelijk helemaal van de kaart? Twijfel je snel aan jezelf? Voel je je snel gestresseerd? Word je gemakkelijk zenuwachtig? Angstig? Ben je nogal humeurig? Word je snel boos? Als er niet veel nodig is om jouw slecht te doen voelen, dan ben je niet zo stabiel op emotioneel vlak. Ooit al het woord ‘neuroot’ naar je hoofd geslingerd gekregen? 

Aan het andere eind van deze eigenschap staan niet de altijd blije, gelukkige mensen! Maar wel degenen die altijd kalm zijn, die door weinig geraakt worden (ook niet door leuke of mooie dingen). Je hebt weinig stress en bent moeilijk van je stuk te brengen. Je humeur is gelijkmatig. Je voelt je zowat altijd hetzelfde. 

Het kan heel erg lastig zijn als je je snel geraakt voelt door gebeurtenissen. Dan voel je je misschien jaloers op de mensen die het allemaal niet lijkt te deren. Het leven is voor hen beslist gemakkelijker. Maar je moet bedenken dat er op de wereld ook mensen nodig zijn die snel problemen, gevaren enz. opmerken. Als er op de wereld niemand was die zich van iets zou aantrekken, dan zou het met de mensheid snel gedaan zijn! 

En zoals steeds: de meeste mensen zitten er ergens tussenin. Soms word je door bepaalde dingen wel geraakt en voel je je slecht. En op andere dagen kan hetzelfde je weinig schelen. Sommige dingen brengen je wel van je stuk en andere niet. 

HOE STA JE TEGENOVER NIEUWE ERVARINGEN? 
Er gebeurt iets nieuws. Je staat voor een uitdaging. Wat nu?

Denk jij: “Hm… Interessant! Hoe zal ik dit aanpakken?”? Probeer je je verschillende manieren voor te stellen waarop je dit kan aanpakken? Probeer je graag verschillende dingen uit? En kom je tenslotte met een creatieve oplossing? Je bent iemand met veel interesses, die graag over de dingen nadenkt en probeert te begrijpen hoe alles in elkaar zit. Je merkt veel dingen op, leert graag dingen bij…?

Of denk je: “Pfff. Ik zal het maar zoals anders aanpakken.”? Je hebt geen zin om er je hersens over te pijnigen. De meest simpele oplossing is goed genoeg. Je hebt maar een paar interesses en je denkt niet graag na over dingen die daar niet onder vallen. Je doet de dingen routinematig, liefst zonder teveel afwisseling.

Ook hier: er moeten verschillende soorten mensen op de wereld zijn om die draaiend te houden. Zowel mensen die zich het best voelen bij iedere dag hetzelfde doen, als mensen die voortdurend nieuwe dingen bedenken. En de meesten van ons zitten er wat tussenin.

Nog een vraag?

Meer informatie