Overslaan en naar de inhoud gaan

Niemand begrijpt me.

Je verlangt naar een vriendin bij wie je steeds terecht kan. Met al je zorgen, en met al je plezier. Iemand die naar je luistert, je begrijpt, en je helpt waar nodig. Een (h)echte vriendin. 

Hechting_AWEL

Dat is normaal. Mensen hebben anderen nodig op wie ze kunnen vertrouwen, met wie ze een band kunnen opbouwen. Mensen hebben nood aan een veilige hechting. Denk aan het stevig vastmaken van twee stukken door ze met naald en draad aan elkaar vast te hechten. Maar dan wel het hechten van twee mensen. En niet met een echte naald en draad! Wel met een denkbeeldige draad, gemaakt van liefde, warmte, en begrip … die jullie verbindt.  

Een hechte vriendschap komt van twee kanten. Van jou en van je vriendin. 

Laten we beginnen bij je vriendin. Is zij ook op zoek naar een hechte vriendin?  Is zij op zoek naar iemand aan wie ze persoonlijke gedachten en gevoelens kan toevertrouwen? Of vindt ze het wel voldoende om het wat ‘oppervlakkiger’ te houden? Om nu en dan samen iets leuks te doen? En verder niet te veel over zichzelf te vertellen?  

  • Probeer eens voorzichtig: 

Jij: “Hé, hoe gaat het?”

Zij: “Hoi, alles goed!’”

Jij: “Zie je ze zitten, die toets van wiskunde, morgen?”

Zij: “Geen idee. Ik zie wel.”

Jij: “Pfff! Ik heb zoveel stress!”

Zij: “Kijk eens naar mijn nieuwe oorbellen!”

Oeps! Dat ging dus fout. Vandaag zal deze vriendin je niet van je stress afhelpen!
  • Geef het niet meteen op. Probeer een aantal keer. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een vriendin niet luistert of zelf geen persoonlijke dingen wil, kan of durft te vertellen. 

  • Probeer het ook bij verschillende mensen. Ergens loopt nog iemand rond op zoek naar een hechte vriendin.  

  • Geef het ook wat tijd. Stel je voor dat jij iemand pas leert kennen. En die persoon begint meteen erg persoonlijke dingen te vertellen. “Hallo, ik huil mezelf elke avond in slaap …” Dat kan te veel zijn en jou afschrikken. Het omgekeerde kan dus ook. Het moet ‘gepast’ zijn: niet te veel, niet te weinig. Op het juiste moment. Jij en de ander moeten je er alle twee op je gemak bij voelen.  

Trouwens, niet al je vrienden moeten hechte vrienden zijn. En er zijn ook jongeren die geen hechte vrienden hebben, maar een diepe band voelen met hun lief, met hun ouders … 

Laten we nu naar jou kijken

Wat voel jij? Wat maakt je blij, boos, verdrietig … Op wie ben je verliefd? Waar ben je bang voor? Waar schaam je je voor? En waar ben je trots op? Waar heb je het moeilijk mee? Welke problemen heb je?

Je wil wel persoonlijke dingen delen, maar je kan het niet? Je weet helemaal niet waarover je het moet hebben? Kijk hier wat je kan doen als praten met anderen moeilijk is voor jou

Of je durft het niet? Weet dat je niet alleen bent! Veel mensen vinden het moeilijk over gevoelige onderwerpen te praten. Je hebt misschien ook geleerd dat dit niet mag. Dat je sterk en onafhankelijk moet zijn. Of iemand heeft je heel hard of meermaals gekwetst nadat je iets persoonlijks had toevertrouwd. En nu durf je niet meer. Je kan dan al je moed samenrapen en het toch blijven proberen. 

Of je pakt het via een omweg aan! Je kan immers ook een hechte band met iemand opbouwen door samen spannende, nieuwe, uitdagende, maar ook moeilijke, pijnlijke dingen aan te pakken.  

Ken je dat gevoel van een hele week samen op kamp gaan? Tenten opzetten, gedropt worden en samen de weg terug moeten vinden… Of de hele dag met twee in een kajak op schoolreis… Een klasgenoot heeft een ongeval gehad. Jullie maken samen een videoboodschap voor hem…

Ook op hetzelfde moment precies hetzelfde doen, kan je een sterk gevoel van verbondenheid geven. Zelfs als je het doet met mensen die je niet kent.  

Denk aan soldaten die op precies hetzelfde ritme marcheren. Voor wie niet meteen het leger in wilt, zijn er gelukkig andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld zingen in een koor, synchroon trommelen, dansen in groep, samen touwspringen… Ook rituelen, of samen tonen dat je meeleeft, zorgen ervoor dat je je verbonden voelt met anderen. Bijvoorbeeld samen bloemen leggen op een plaats waar iemand gestorven is, of met het hele land een minuut stilte houden ter ere van iemand…

Probeer samen met je vrienden zo’n activiteiten te doen. Je kan ook lid worden van een club waar je ‘samen’ dingen doet. Het kan dat dit voor jou voldoende is. Dat je je hierdoor voldoende verbonden voelt met anderen. Of dat je na een tijdje voldoende vertrouwen hebt in je nieuwe vrienden om ook persoonlijke dingen toe te vertrouwen. 

Het kan ook dat het niet voldoende is. Heb jij erge dingen meegemaakt en begrijpen je vrienden dat nietDurf je niemand te vertrouwen? Dan kan het nodig zijn eerst hulp te zoeken

Nog een vraag?

Meer informatie