Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik snijd mezelf en voel me er niet goed bij. Hoe stop ik ermee?

Jezelf snijden (= automutilatie) betekent dat je jezelf met een scherp voorwerp ergens op je lichaam (vaak een arm of been) gaat snijden. Het wordt ook 'krassen' genoemd.

Er zijn veel redenen waarom iemand zichzelf gaat verwonden. Dat kan om:

  • spanning los te laten
  • woede of verzet te uiten
  • jezelf te bestraffen
  • negatieve gevoelens zoals leegte, onbestemde angst of spanning te verminderen

Als je jezelf snijdt, uit je je gevoelens op een andere, extreme manier. Meestal raak je er ook niet meteen van af. Het probleem mag dan al opgelost zijn, toch ervaar je soms moeilijkheden om ermee te stoppen. Stoppen met snijden is een heel proces dat tijd en begrip vraagt. Vaak stuit je daarbij op heel wat onbegrip en wordt het nog moeilijker om ermee te stoppen.

Toch is het belangrijk om een alternatief te vinden voor het snijden zodat je op een andere manier leert omgaan met negatieve gevoelens als verdriet of angst. Zo kan je bijvoorbeeld je gevoelens en gedachten opschrijven, een toer rond de blok lopen, luid roepen, … Ontdek deze lijst met 335 alternatieven voor zelfbeschadiging. Ook praten met iemand kan helpen. Wil je het niet onmiddellijk aan iemand uit jouw directe omgeving vertellen (vrienden, ouders, leerkracht, dokter, ...) dan kan je steeds bij Awel terecht. Je kan ook anoniem en gratis hulp krijgen bij het jongerenonthaal van het JAC. Op www.jac.be vind je een centrum in jouw buurt.

Nog een vraag?

Meer informatie