Overslaan en naar de inhoud gaan

Mag mijn nonkel mij kussen zonder dat ik dat wil?

door Nupraatikerover.be

Neen. Niemand mag je ongewenst kussen, knuffelen of betasten.

Als iemand je dwingt tot seksueel contact, is dat seksueel geweld. Iemand gaat over je grenzen. Seksueel misbruik en incest (tussen familieleden) betekent dus niet alleen dat er penetratie is, het kan ook om andere vormen gaan.

Bijvoorbeeld:

  • Iemand raakt je aan op een manier of op plaatsen die je niet leuk vindt zoals tussen je benen, aan je penis of aan je borsten.
  • Iemand vraagt jou om hem of haar aan te raken of naar hem of haar te kijken wanneer die naakt is.
  • Een volwassene vraagt je om jezelf uit te kleden, in het echt of via een webcam of smartphone.

Iemand anders mag alleen aan jouw lijf komen als jij dit écht wil. Niet "nee" zeggen, is niet hetzelfde als "ja" zeggen. Toegeven om de ander een plezier te doen of om een straf te ontlopen is geen toestemming. Check dit filmpje over toestemming.

Copyright ©2015 Emmeline May and Blue Seat Studios

Als er iemand over jouw grenzen gaat, is dat nooit jouw schuld. De verantwoordelijkheid ligt altijd bij de persoon die jou misbruikt. Dit geldt ook als je gedronken hebt of een uitdagende foto op Instagram plaatste.

Zelfs als je wil dat iemand je aanraakt of streelt op je intieme plaatsen én je bent jonger dan 16 jaar dan is dit strafbaar. Ze noemen dat "aanranding van de eerbaarheid".

Voor de wet ben je seksueel meerderjarig vanaf 16 jaar. Dat betekent dat je vanaf dan kan instemmen om seks te hebben. Behalve als je seksueel contact zou willen met een familielid. Daarvoor moet je minstens 18 jaar zijn.

Als je géén seksueel contact wil met een familielid, is het sowieso strafbaar. Ongeacht jouw leeftijd.

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie