Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat moet ik weten over het maagdenvlies?

door Allesoverseks.be

Over het maagdenvlies zijn er vele mythes, hoe zit het nu in mekaar?

Het maagdenvlies wordt ook wel hymen genoemd, omdat er eigenlijk geen betrouwbare manier is om te kijken of iemand maagd is of niet.

Het hymen is geen vlies

Het hymen bestaat wel degelijk. Maar het is geen vlies dat de vagina-ingang afsluit, eerder een soort kraagje rond de ingang van de vagina. Er moet er dan ook niets doorprikt of gescheurd worden. Moest je hymen een vlies zijn, dan zou je witverlies en menstruatie ook niet uit je vagina kunnen. Er bestaan maagdenvliezen in alle vormen en maten. Het randje kan glad of gekarteld, dik of dun, soepel of stug zijn.

Enkel jij weet of je maagd bent of niet.

Je verliest je maagdelijkheid als je seks hebt met een ander.

Doordat het hymen slechts een randje is, en vaak ook flexibel is, is het niet mogelijk om daaruit af te leiden of iemand seks heeft gehad.

Sommige meisjes bloeden tijdens seks of hebben pijn, hoewel ze geen maagd meer zijn, bijvoorbeeld door te ruwe penetratie. Stop dan met seks, wind elkaar eerst verder op, ga langzaam verder en gebruik eventueel glijmiddel. Seks hoort nooit pijn te doen.

Je kunt nooit je maagdelijkheid verliezen door tampongebruik of door sport. Je verliest je maagdelijkheid als je seks hebt met een ander.

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie