Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat moet ik doen met slechte punten?

Het is nooit leuk om met slechte resultaten thuis te komen. Probeer eerst voor jezelf uit te zoeken wat de oorzaak is van het minder goede resultaat. Ben ik te laat begonnen met studeren? Was mijn planning onvoldoende? Heb ik niet genoeg gestudeerd? Begreep ik de leerstof wel? Of was er te veel stress op het moment van het examen of de toets? Kon ik mij onvoldoende concentreren op het studeren en hoe kwam dat? Is de richting die ik volg te zwaar of niet interessant?

Als je de reden kent dan kan er ook een oplossing gevonden worden. Zo kan je een andere manier van studeren of plannen uitproberen. Je kan hulp vragen aan een leerkracht, aan het CLB, ouders, broer of zus.

Als je ouders boos zijn omwille van een slecht rapport, een buis of onvoldoende dan probeer je best met hen te praten over hoe jij je hierover voelt. Als je ouders merken dat jij het ook erg vindt en dat je mee wil zoeken naar een oplossing dan zullen ze een minder resultaat vaak sneller 'vergeven' en kunnen ze samen met jou naar een oplossing zoeken.

Wacht niet te lang met het tonen van een minder goed rapport. Het is beter dat jij het thuis vertelt dan dat ze er pas achter komen op het moment dat het rapport moet getekend worden.

Een minder goed resultaat, een buis of onvoldoende, is niet fijn maar het betekent niet dat er geen oplossingen zijn. Durf erover te praten met je ouders, met je leerkrachten en ga samen op zoek naar een andere manier van studeren. Als je niet goed weet hoe je zo'n gesprek met je ouders moet starten, kan je inspiratie vinden in onze online tool.

Nog een vraag?

Meer informatie