Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik wil er niet meer zijn… Ik denk aan zelfdoding. Wat nu?

Ik zie het niet meer zitten, ik wil er niet meer zijn….

Soms ben je zo ongelukkig of verdrietig en voel je je zo slecht in je vel, dat je weg wil. Je wil weg van alles en iedereen, weg van jouw problemen. Je zou soms wel dood willen zijn zodat alle ellende ophoudt. Niemand begrijpt hoe slecht jij je voelt en het lijkt alsof iedereen rondom jou gelukkig is en een goed leven leidt. Je voelt je erg alleen met dat grote verdriet.

Maar is doodgaan een oplossing? Hoe ga je om met die donkere gedachten?

Doodgaan is definitief. je kan niet meer terug. Als je sterft, kan je ook niet meer ervaren dat jouw problemen 'opgelost' zijn want er is niets meer. Vroeg of laat zullen we allemaal sterven. Maar kan je 100% garanderen dat er jou, in de toekomst, geen mooie dingen meer te wachten staan eens jouw problemen opgelost zijn? Zelfdoding is dan wel een erg groot risico… . Het is een definitieve oplossing voor een probleem dat niet definitief hoeft te zijn.

Wat kan je doen?

Zorg dat je niet alleen blijft zitten met die donkere gedachten. Deel ze met iemand die jij vertrouwt. Zo sta je er niet langer alleen voor. Als je veel pijn en verdriet hebt, kan het lastig zijn om zelf nog oplossingen te zien. Dat betekent niet dat er geen oplossingen zijn. Door er met iemand over te praten kun je je gedachten op een rij zetten. Zo kan iemand jou helpen om de problemen op een andere manier te bekijken en mee na te denken over een oplossing. Een oplossing kan altijd gevonden worden, zelfdoding ongedaan maken niet.

Waar kan je terecht?

Je kan je verhaal kwijt bij Awel. Bij ons kan je rekenen op een luisterend oor, veel begrip en de wil om samen met jou na te denken. Anoniem met iemand ‘praten’ kan helpen. Je kan ook terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813. Ook bij de huisdokter kan je je verhaal kwijt.

Denk nooit dat er geen einde kan komen aan het slechte gevoel en de problemen waarmee je te kampen hebt. Het is oké om verdriet te voelen maar laat het niet alles bepalen en praat erover.

We geven graag nog een Chinese spreuk mee: "Laat de vogels van verdriet gerust over jouw hoofd vliegen maar laat ze geen nest maken in je haar."

Indien je iemand kent die aan zelfdoding denkt, kan je proberen om vooral te luisteren en hem of haar te steunen. Maar vaak is er meer nodig. Je kan die persoon dan voorstellen om gebruik te maken van de bovenstaande hulplijnen.

Nog een vraag?

Meer informatie