Witverlies
Meisjes en vrouwen hebben soms last van witverlies. Dit is normaal. Het is een natuurlijk reinigingsproces.
De bloedvaten in je vaginawand zorgen voor vochtafscheiding wat uitdroging van je vagina en besmetting met infecties voorkomt. Witverlies is normaal gezien kleurloos tot wit-geel en ruikt zacht. De hoeveelheid is erg wisselend van vrouw tot vrouw en staat sterk onder invloed van de hormonale toestand.
Jonge meisjes die net in hun puberteit zijn aanbeland, hebben vaak meer witverlies omdat het lichaam zich voorbereidt op de eerste menstruatie. Wanneer ze uiteindelijk hun regels zullen krijgen, kan niemand voorspellen. Afwachten is de enige boodschap.
Je kan tijdens de periode van witverlies een inlegkruisje dragen zodat de onderbroek droog blijft. Wanneer je last hebt van andere klachten (jeuk, branderig gevoel bij het plassen, zeer sterke geur) dan vraag je best het advies van je huisarts.
Maandstonden
Gemiddeld zijn meisjes zo'n 12,5 tot 13 jaar oud als ze voor het eerst menstrueren. Het komt regelmatig ook voor dat een meisje van 10 jaar al ongesteld wordt. Ook zijn er genoeg meisjes die op hun 16de nog niet ongesteld zijn. Er zijn dus grote verschillen. Het is moeilijk te voorspellen wanneer je zelf de eerste keer je regels zal krijgen.
Het is normaal dat je maandstonden in het begin wat onregelmatig zijn. Bij jonge meisjes kan het voorkomen dat ze 1 tot 2 jaar na de eerste menstruatie onregelmatig of een aantal maanden niet menstrueren. Dit komt omdat het systeem dat de cyclus reguleert nog verder moet rijpen. Verder kunnen periodes van spanning en stress er bovendien voor zorgen dat je maandstonden een tijdje uitblijven. Ook sterk vermageren of anorexia kunnen de cyclus stil leggen. Uiteraard moet je altijd oplettend blijven op een eventuele zwangerschap als je seksueel actief bent.
Borsten/beha
Je borsten beginnen zich te vormen wanneer je in je puberteit zit. Er staat geen vaste leeftijd op. Dit kan bij iedereen anders zijn. Ook zien borsten er bij iedereen een beetje anders uit: klein, groot, rond, peervormig, kleine tepels, grote tepels,… . Ook is het vaak zo dat de ene borst wat groter is dan de andere. Wanneer je borsten groeien, kan het zijn dat het een beetje pijn doet. Dit is heel normaal.
Het is belangrijk dat je je borsten de nodige ondersteuning geeft door een beha te dragen. De maat van en beha bestaat altijd uit een cijfer en een letter. Het cijfer slaat op de omtrek van je lichaam in centimeters, gemeten vlak onder je borsten. De letters hebben betrekking op de cup en dus op de grootte van je borsten. AA is de kleinste cup, daarna komt A, B, C, D, … Je kan altijd hulp vragen in de lingeriewinkel aan een verkoopster om de juiste maat te vinden.
Nog meer weten? Surf naar www.allesoverseks.be en www.jongenvanzin.be.
Nog een vraag?
Praat erover met andere jongeren
Andere veelgestelde vragen
Meer informatie
Leer alles over jouw brein en het hersenonderzoek van de Universiteit Leiden. Hoe werkt je brein, wat zijn de functies ervan en wat kun je er eigenlijk allemaal mee?
Waarom verandert mijn lichaam tijdens de puberteit? Ontdek er alles over in deze podcast!