Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe praat ik met iemand die gelooft in een complottheorie?

door Mediawijs

Wat als je ouders, je lief of je vrienden geloven in een complottheorie? Hoe ga je daarmee om? En hoe praat je daarover? Deze 5 tips helpen je op weg.

1. Denk niet meteen het ergste

Mensen zeggen wel eens rare dingen. Dat betekent nog niet dat ze plots gek zijn geworden. Gelooft iemand een vreemd verhaal? Dan hoef je je niet meteen zorgen te maken.

2. Blijf positief

Niet iedereen gelooft hetzelfde als jij. Dat is oké! Sta open voor andere ideeën, maar blijf tegelijk kritisch. Toon interesse, ook als je er zelf helemaal anders over denkt.

3. Stel vooral vragen

Probeer niet onmiddellijk te bewijzen dat iets niet klopt, maar probeer de ander te begrijpen en doe de ander nadenken. Stel vragen als ‘Waarom denk je dat?’ of ‘Kan het ook zijn dat …?’

4. Spreek in de ik-vorm

Heb je twijfels en wil je uitleggen waarom? Gebruik dan altijd de ik-vorm. Zeg bijvoorbeeld ‘Ik twijfel, want …’ in plaats van ‘Dat is niet waar, want …’

5. Verwacht geen wonderen

Wie gelooft in een complot, is daar vaak heilig van overtuigd. Verwacht dus niet dat iemand na één babbel plots van idee zal veranderen. Het is al heel wat als je gewoon een andere blik kan werpen op de feiten.

FOTO: Eliott Reyna

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie