Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik ben bang, boos, verdrietig door het nieuws. Wat nu?

  

Ik kijk altijd naar het nieuws maar ik krijg er echt kippenvel van
Meisje, 17 jaar

Nieuws gezien dat je bang maakt? Da's normaal.

Geloof ons, je bent echt niet de enige... In het nieuws en op social media horen we soms straffe dingen. 

Jouw gevoel daarbij kan zo heftig zijn dat je moet wenen, of dat je aan niets anders meer kan denken.

 • Praat erover! Contacteer een goede vriend, familie, ... om je gedachten te delen en het een plekje te geven. Je bent ook welkom bij Awel om erover te babbelen of je kan berichtjes delen met leeftijdsgenoten op het forum.

 • Soms kan het ook helpen om het van je af te schrijven of er een tekening over te maken. Zo geef je de gebeurtenissen een plaats en kan je beter loslaten.

 • Knuffel je graag? Dat kan ook deugd doen. Pak je mama/papa/broer/zus/hond/kat/... eens goed vast!

 • Ga ook even iets anders doen. Trek je sportschoenen aan en ga een blokje lopen, spreek af met vrienden (zal voorlopig online moeten helaas), ... Afleiding is soms nodig om uit een donkere tunnel te geraken en terug het positieve te zien. Check zeker deze anti-verveel tips van WAT WAT!

 • Misschien wil jij iets betekenen voor iemand anders? Een lief kaartje versturen, alvast beginnen aan een zelfgemaakt verjaardagscadeau, ...

 • Volg het nieuwsfeit niet continu op. Soms verschijnen er elk uur nieuwe berichten, die allemaal iets anders zeggen. Het is dan beter om het eventjes te laten voor wat het is. Wanneer het echt belangrijk wordt voor jou, zal je het zeker wel horen. 

 • Kijken je ouders veel nieuws en word jij daar bang van, laat het hen weten. Vraag je ouders eventueel om minder nieuws te kijken of op momenten dat jij er niet bent.

Nieuws = uitzonderlijk

Als het niet opvallend was, was het geen nieuws. Als het dicht bij jou dreigt te gebeuren, dan wordt er extra voor je veiligheid gezorgd, veel meer nog dan anders! De overheid neemt maatregelen om voor haar bevolking te zorgen. Er wordt voor jou gezorgd! 

De maatregelen tegen het Coronavirus zijn daarom vooral preventief: de meeste mensen zijn nog niet besmet en dat wil iedereen zo houden. Hoe voorzichtiger we zijn, hoe minder kans op besmettingen. Erg jammer natuurlijk dat veel leuke dingen nu wegvallen... Maar wel heel belangrijk voor de mensen die een groter risico lopen. Zoals Nick.

Praat erover met jouw omgeving. Misschien kunnen jullie de tijd gebruiken om fijn te praten of te chatten met elkaar, moppen te tappen, samen in de tuin te werken, …? Maak elkaar niet bang. Vestig jullie aandacht op de gewone, alledaagse, vertrouwde of leuke dingen.

Nieuws = vaak negatief

Negatieve verhalen hebben meer nieuwswaarde. Daardoor lijkt het soms alsof alles in de wereld alleen maar negatief is. Maar dat klopt helemaal niet!

Hoewel er zeker oorlog is en conflicten waarschijnlijk altijd zullen bestaan (conflicten om voedsel, om een land, om grondstoffen zoals olie, uit trots en hoogmoed of om religie), gebeuren er veel meer goede dingen. Af en toe zien we die ook in het nieuws. Denk maar aan de klimaatacties, waardoor mensen nu al beter voor het milieu zorgen, of de #metoo beweging waardoor al meer daders van seksueel misbruik zijn gestraft. Maar we zien ze niet vaak, die positieve dingen, en dus is het moeilijk om een juist wereldbeeld te hebben. Bovendien onthouden we negatieve dingen gemakkelijker. Niet alleen omdat die vaker in het nieuws komen, maar ook omdat onze hersenen zo werken: als je van iemand één slechte opmerking en tien complimentjes hebt gekregen, gaat die ene slechte opmerking waarschijnlijk het langst door je hoofd spoken. Zo zitten we nu eenmaal in elkaar!

Veel positieve dingen gebeuren bovendien achter de schermen. Wereldleiders praten met elkaar om een oorlog te voorkomen en de vrede te bewaren. Veiligheidsdiensten zoals de politie en het leger onderzoeken verdachte gebeurtenissen en waken over onze veiligheid. Landen verenigen zich in een unie zodat ze makkelijker en beter kunnen samenwerken... Vaak moeten zulke dingen in het geheim gebeuren, en daarom zien we ze niet in het nieuws.

Betrouwbaar nieuws, duidelijk uitgelegd

Ik heb al heel veel gezien op karrewiet
Jongen 11 jaar
 • Karrewiet is het nieuws op kindermaat. Maar ook sommige volwassenen gebruiken graag Karrewiet: alles is er heel duidelijk en kort uitgelegd. Je kan Karrewiet online kijken of op Ketnet (om 08:45, 17:50 en 18:55). 

Ik kijk samen met mijn mama ook karrewiet
Meisje, 10 jaar
 • Klaar is het VRT nieuws voor jongeren. Je vindt er betrouwbare informatie en duiding bij actuele thema’s. Het is vooral goed om samen met je klas te kijken. Vraag je leerkracht om Klaar te tonen in de les of bekijk de afleveringen

 • Houd altijd rekening met de bron. Soms is nieuws gewoon niet waar. ‘Fake news’ noemen we dat. Vooral op sociale media gaat fake news rond. Toen het Coronavirus bijvoorbeeld bekendheid kreeg eind januari 2020, werd er geschreven dat je het virus kon oplopen via postpakketjes van Ali Express uit China. Dat bleek later helemaal niet te kloppen, toonde WAT WAT. Ook VRT onderzoekt in de rubriek ‘CHECK’ verhalen waarover veel geruchten rondgaan.   

 • Je kan ook letten op het WAT WAT label. Als je dat ziet staan op een folder of een website weet je dat de organisatie achter die website alle moeite doet om jou goeie info te bezorgen. 

WATWAT label

​​​​​❕ Tip: kijk samen met je ouders naar Karrewiet. En luister vooral naar experts in het nieuws. Alleen zij kunnen écht goed het risico inschatten. 

 

Het is normaal dat erg nieuws in onze kleren kruipt. Maar vergeet niet: er gebeuren véél meer mooie dingen in de wereld! Let ook op alle grappige en hartverwarmende nieuwtjes online, en deel ze met elkaar en met ons!?  

Nog een vraag?

Andere veelgestelde vragen

Meer informatie