Overslaan en naar de inhoud gaan

​Ik ben bang van geesten. Bestaan ze echt of niet?

Neen, geesten bestaan niet echt.

Hoe komt het dat je soms dingen ziet die er echt niet zijn? Je ogen kunnen alles toch perfect zien?

Wanneer we iets zien met onze ogen, gaan onze hersenen hier een betekenis aan geven. We kunnen dus zeggen dat we met onze ogen naar iets kunnen kijken terwijl het onze hersenen zijn die de beelden interpreteren.

Er bestaan bijvoorbeeld beelden die niet zo duidelijk zijn en die onze ogen niet goed kunnen doorgeven aan onze hersenen. Of die onze hersenen niet goed kunnen interpreteren. Ze zijn dan een beetje in de war waardoor het ding wat we zien fout wordt geïnterpreteerd.

Dit gebeurt dus ook wanneer iemand het idee heeft een geest te zien. Niemand mag beweren dat jongeren die geesten zien leugenaars zijn. Ze zien gewoon iets wat hun hersenen anders interpreteren.

Hoe komt het dat kinderen en jongeren vaker geesten beweren te zien dan volwassenen?

Hier zijn verschillende redenen voor. Allereerst zijn hun hersenen nog niet volledig ontwikkeld. Dat wil niet zeggen dat ze dom zijn! Maar hun hersenen kunnen de beelden nog niet relativeren en interpreteren. Tijdens de puberteit zijn er ook nog hormonen die ervoor zorgen dat emoties versterkt worden. Zo ook de emotie 'angst'. Wanneer je angstig of gespannen bent, interpreteren je hersenen soms hele gewone dingen verkeerd. Zo wordt een vreemd geluid ’s nachts plots iets waarbij jongeren zich van alles gaan voorstellen. Hetzelfde geluid overdag zullen ze niet eens opmerken. Angst kan er dus voor zorgen dat de hersenen soms dingen anders of verkeerd interpreteren.

Nog een vraag?

Meer informatie