Met een diploma van het secundair onderwijs kun je verder studeren in het hoger onderwijs: je kan een graduaats-, bachelor- of master-opleiding volgen.
Die kan je allemaal volgen aan een hogeschool of universiteit.
Enige uitzondering: de graduaatsopleiding Basisverpleegkunde (vroeger 'HBO5 Verpleegkunde'): die wordt georganiseerd door een secundaire school, in samenwerking met een hogeschool.
Wat is het verschil tussen hogeschool en universiteit?
Hogeschool: eerder gericht op een beroep
In hogescholen volg je meestal een professionele bacheloropleiding. Sommige hogescholen bieden ook een masteropleiding aan.
Het professionele bachelordiploma is gericht op een beroep. Als je wil doorstromen naar een master, moet je een schakelprogramma volgen.
Universiteit: gericht op wetenschappelijk onderzoek
Aan een universiteit kan je een academische bacheloropleiding volgen. Die opleiding is gericht op wetenschappelijk onderzoek en bedoeld als voorbereiding op een master.
De meeste studenten stromen daarna effectief door naar een masteropleiding. Daarin specialiseer je en bereid je je voor op de arbeidsmarkt of een wetenschappelijke carrière.
Wat is dan een graduaatsopleiding?
Na een graduaatsopleiding behaal je het diploma van gegradueerde.
Het zijn beroepsgerichte opleidingen die je volgt in de hogeschool en zijn nog meer praktijkgericht dan een professionele bachelor.
Alleen de graduaatsopleiding Basisverpleegkunde volg je in een school voor secundair onderwijs.
FOTO: Hunter Newton
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.