Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik word al een (lange) tijd gepest en ik weet niet hoe dat komt. Waarom pesten ze mij?

Pesters kunnen om vele redenen overgaan tot het pesten van iemand anders. Het is een teken dat ze zich niet goed voelen. Want wie goed in zijn vel zit, pest niet. Pesters doen het om zich in de kijker te zetten, om indruk te maken, om een belangrijke plek te verwerven in de groep, om hun eigen onzekerheid te verbergen, omdat ze gefrustreerd zijn, omdat ze onzeker zijn over zichzelf, omdat anderen hen dan beter respecteren, om populair te zijn, uit schrik om zelf gepest te worden, om succes te hebben bij het andere geslacht, uit onmacht, om iemand te kwetsen, om macht uit te oefenen, om te genieten van iemands verdriet en angst, uit verveling, voor de kick, enz. Sommige pesters zijn zelf het slachtoffer (geweest) van pesterijen en zien geen ander middel om dat te stoppen. Er zijn dus heel veel verschillende redenen waarom mensen pesten.

Als slachtoffer denk je dat het aan jou/jezelf ligt. Toch is dat niet het geval want in een andere groep, tussen andere vrienden, zou dit niet gebeuren. Vooral niet omdat die vrienden het niet zouden toelaten dat er gepest wordt. Pesten gebeurt vooral in groepen die de pester niet durven terecht wijzen. Pesters die niet kunnen rekenen op steun en sympathie uit de groep, houden het meestal niet lang vol. Niemand wil afgewezen worden. Ook pesters niet.

Er zijn dus heel veel verschillende redenen mogelijk waarom pesters pesten. De belangrijkste verklaringen wijzen in de richting van de pestkop en de groep waarin het pesten gebeurt. In fijne groepen wordt er niet gepest maar neemt men het op voor elkaar.

Nog een vraag?

Meer informatie