Hoeveel kinderen en jongeren contacteerden in 2022 luisterlijn Awel? Waarover dan? Flip door het jaarverslag!
Persbericht 28 januari 2023:
LUISTERLIJN AWEL BLIJFT STIJGEN IN POPULARITEIT BIJ KINDEREN EN JONGEREN
Awel, de gratis en anonieme luisterlijn voor kinderen en jongeren, heeft in 2022 meer oproepen ontvangen dan in 2021. Daarmee zet de stijgende trend zich jaar na jaar verder. ‘Concludeer niet dat de jeugd bedrukt en ongelukkig is’, kadert Awel. ‘Dat kinderen en jongeren hulp en informatie zoeken is ook een positief signaal en heeft mogelijks onder meer te maken met de stijgende aandacht van onze maatschappij voor mentale gezondheid.’ Bovendien halen de gespreksthema’s ‘verliefdheid’ en ‘depressie’ allebei de top 10. Babbels met Awel gaan de ene keer over donkere gedachten, de andere keer over vlinders in de buik of pakweg zenuwen voor de spreekbeurt van morgen.
Chat stijgt hard
Tegenover 421.720 oproepen in 2021 ontving Awel er vorig jaar 519.328 op de chat, telefoon en e-mail samen. In 2020 ging het nog om 267.244 gesprekspogingen. Vooral de chat was in 2022 voor de alweer indrukwekkende stijging verantwoordelijk, hoewel ook nog steeds veel jongeren bellen (40% van het aantal contacten verliep via de telefoon) en mailen (25%). Of dezelfde jongeren niet gewoon herhaaldelijk probeerden binnen te geraken op de chat omdat het eerder niet lukte? Of de enorme stijging dus niet gewoon een resultaat is van gefrustreerd chatknoppen-drukken? Die frustratie is er zeker, en terecht. De wachttijden zijn -vooral op de razend populaire chat- vaak lang. Maar ook: effectief meer verschillende kinderen en jongeren probeerden Awel te bereiken in 2022, want ook het aantal unieke chatbezoekers steeg: van 88.085 naar maar liefst 137.029 op een jaar tijd.
70 contacten per dag
De vele oproepen leidden tot 22.165 contacten in 2022, oftewel zo’n 70 contacten per dag. Daarbij rekent Awel ook de zogenaamde ‘scheld-giechelcontacten’: kinderen en jongeren die voor de lol bellen, chatten of mailen. Zulke gesprekjes neemt de luisterlijn namelijk ook tot op zekere hoogte ernstig: ‘Misschien was het nu maar voor de grap, maar keert de jongere een volgende keer met een ernstige vraag terug’ klinkt het verwelkomend. Wat voor vragen dat dan kunnen zijn? Elk jaar komen min of meer dezelfde hot topics terug, met eenzelfde top 5 in 2022 als het jaar voordien: 1) relatie tot ouders 2) niet goed in je vel zitten/somberheid 3) vriendschap 4) angst en spanning 5) relatie tot medeleerlingen. Awel luistert in de eerste plaats naar het verhaal, en voelt mee met het kind of de jongere. Met wie een concrete oplossing zoekt, denkt Awel samen na. Dat gespreksdoel bepalen is een belangrijke stap in de aanpak, want wie vlug wil weten waar je condooms koopt, hoeft misschien geen gesprek over alle gevoelens errond. Of net wel!
Ook leeftijdsgenotenhulp via Awel populair
En dan is in de hierbovengenoemde cijfers het jongerenforum nog niet meegenomen. Daarop werden in 2022 ook nog eens 25.600 posts (berichten en reacties) ingediend.
Voorbeeld van een forumbericht, met reacties.
Bijna 65% van al die posts werd eerst door moderatoren nagelezen alvorens ze al dan niet online verschenen. De overige 35% verscheen meteen vanzelf, omdat de posts afkomstig waren van geverifieerde profielen (gebruikers die een profiel aanmaakten en eerder al minstens één post volgens de forumregels indienden). Vooral de thema’s ‘Niet goed in mijn vel’, ‘Mijn lichaam’, ‘De anderen en ik’ en ‘Seksualiteit’ waren hot op het forum. Vragen over het lichaam en seksualiteit haalden bij de andere kanalen (chat, e-mail telefoon) niet de top 5, en zelfs niet de top 10. Ondanks het feit dat ook die kanalen anonimiteit garanderen en gratis zijn, blijken jongeren op het forum nog makkelijker over intieme zaken te praten. Het feit dat ze daar kunnen praten onder elkaar, met leeftijdsgenoten, zit er wellicht ook voor iets tussen.
Luisterende oren broodnodig
Al dat modereren en beantwoorden is voor 100% vrijwilligerswerk. Meer nog: ook bij de organisatie van de opleiding, permanente vorming en verdere omkadering zijn vrijwilligers intensief betrokken. Hoewel vandaag in Vlaanderen al bijna 400 mensen in alle anonimiteit ‘Awel’ zijn, en de kwaliteit van de gesprekken hoog is (77% voelt zich beter na een gesprek en 89% zou het aanraden aan vrienden) wil de luisterlijn in de toekomst graag alle oproepen kunnen aannemen. Daarvoor moet het aantal beantwoorders en moderatoren serieus de hoogte in.
Voor het eerst gaat Awel daarom niet een- maar tweemaal per jaar naar vrijwilligers voor al haar contactkanalen op zoek. Nog tot midden februari kunnen geïnteresseerden zich via awel.be/vrijwilliger opgeven voor de eerstvolgende opleiding, die volledig gratis is en geen voorkennis vereist. Afhankelijk van je leeftijd, kies je voor een bepaald type vrijwilligerswerk bij Awel:
-
ben je (bijna*) 16 tot 18 jaar dan kan je moderator worden op het jongerenforum, dat dus niet alleen voor jongeren bestaat maar ook door henzelf wordt bestuurd. (Wel heeft elk van deze minderjarige vrijwilligers een volwassen Awel coach ter ondersteuning.)
-
ben je ouder dan 18, dan kan je beantwoorder worden op de chat, e-mail of telefoon. Welk kanaal het wordt, kies je zelf op basis van jouw interesses en voorkeur.
“Awel is net als een persoon, een persoon die je wilt helpen en steunen.”
- reactie van een 11-jarige oproeper in 2022, via de Awel tevredenheidsenquête
Awel luistert naar kinderen en jongeren met de steun van de Vlaamse overheid
Download alle cijfers over chat, mail en telefoon en de forumcijfers.